Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
April 2010

Insect als leidraad voor natuurbeheer

Ruimte voor insecten, een nieuwe uitgave van de KNNV Uitgeverij, biedt een verrassende kijk op natuurbeheer: niet vanuit de mens, maar vanuit de behoefte van insecten. Het boek geeft talloze tips om de leefwijze van insecten in kaart te brengen en te ondersteunen met specifieke beheersmaatregelen. De nauwkeurige observaties en prachtige foto's maken het verhaal compleet.

Inhoud en voorwoord zie bijlage

Insecten vormen een onmisbare schakel in diverse ecosystemen. Hoewel mensen bepaalde insecten liever kwijt dan rijk zouden zijn, is het behouden en aantrekken ervan van groot belang voor de natuur. Natuurbehoud richt zich echter zelden specifiek op insecten. Ruimte voor insecten kan daar wellicht verandering in brengen. Het biedt een geheel nieuwe kijk op natuurbeheer; niet vanuit een menselijk standpunt, maar vanuit de behoefte van insecten. Aan de hand van concrete voorbeelden laat auteur Frits Bink zien wat de relatie is tussen insecten en bepaalde uitdagingen in het natuurbeheer. Welke vegetatietypen zijn bijvoorbeeld voor insecten onmisbaar? Wat te doen met dood hout, en hoe om te gaan met verzuring? Alle landschappen van Nederland komen aan bod, met een beschrijving van de praktische betekenis van ieder gebied voor de insectenwereld. Ruimte voor insecten staat vol handige tips om eenvoudig een ecologisch profiel van insecten te maken en een entomologische kijk op de na tuur te ontwikkelen. Een uitgebreid overzicht van de insectenfauna brengt per orde de leefwijze in kaart. Frits Bink weet bij elke soort interessante en soms verbijsterende details te vermelden. Ruimte voor insecten biedt verrassende inzichten in natuurbeheer. Het is een praktische handleiding voor insectenliefhebbers, tuinenbezitters, vrijwilligers in de natuurbescherming en professionals uit de beheers- en beleidshoek. De talloze prachtige foto's maken het verhaal compleet. Frits Bink werkte jarenlang bij het Rijksinstituut voor Natuurbeheer en schreef eerder de Ecologische atlas van de dagvlinders van Noordwest-Europa.

Ruimte voor insecten

Een nieuwe visie op insectenbescherming

Auteur: Frits Bink
Uitgever: KNVV Uitgeverij i.s.m. de Vlinderstichting Uitvoering: 224 p,.16,5 x 24 cm, genaaid gebonden, rijk geïllustreerd ISBN: 978 90 5011 330 4
Prijs: ¤ 29,95

----------