Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
43 Vragen van de heer B. Fokke
(ingekomen 11 maart 2010
en antwoorden door het college verzonden op 13 april 2010)

De verkeerssituatie op de kruising van de Heidelberglaan en de Universiteitsweg is verre van helder. Ons is ter ore gekomen dat er zich op deze kruising met enige regelmaat gevaarlijke situaties voordoen.Dit is extra vervelend omdat deze kruising mede wordt gebruikt door mensen die op krukken het AZU verlaten.

Uit het volgende filmpje blijkt duidelijk hoe onduidelijk de situatie is:

http://www.youtube.com/watch?v=sjw3mraskoE

U kunt dit fragment als bijlage beschouwen om onze vragen te onderbouwen.

Daarom stelt D66 de volgende vragen:


1. Bent u bekend met de verkeerssituatie ter plekke?

Ja.


2. Bent u met D66 van mening dat dit een gevaarlijk kruispunt is?

Wij zijn van mening dat de situatie mogelijk onduidelijk is. Overigens laat het filmpje uit 2008 ook diverse verkeersovertredingen van weggebruikers zien die waarschijnlijk niet per ongeluk, maar juist moedwillig gemaakt worden (negeren rechstafverbod, gebruik busbaan, etc.). Het is denkbaar dat dit samenhangt met het gebruik van een navigatiesysteem met een verouderderde kaart.


3. Hebben er zich ongelukken voorgedaan op deze kruising? Zo ja: hoeveel en met welke afloop?

Ja, sinds de reconstructie van dit kruispunt in 2007 zijn ons twee door de politie geregistreerde ongevallen bekend. In beide gevallen betrof het een ongeval tussen twee personenauto's waarbij alleen blikschade is ontstaan. Dez twee ongevallen hebben overigens geen relatie met de verkeersbewegingen die het filpmje laat zien.


4. Welke mogelijkheden heeft u om ter plekke de situatie te verbeteren?

Op basis van de ongevallenregistratie en het aantal klachten zien wij op dit moment geen directe aanleiding aanpassingen aan de kruising te verrichten.

---- --