Gemeente Brummen

Wees alert op 'de teek'

(Oorspronkelijke publicatie datum: 10-04-2010)

Onder de noemer "Een teek? Pak m beet!" is weer de GGD-campagne begonnen om mensen bewust te maken van de teek. De beet van een teek kan een bacterie overbrengen die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Huisartsen hebben in 2009 bij circa 22.000 mensen in Nederland een rode ringvormige uitslag op de huid vastgesteld, het eerste teken van de ziekte van Lyme. Dat zijn 5.000 mensen meer dan in 2005. Ook het aantal mensen dat de huisarts heeft bezocht vanwege een tekenbeet is toegenomen.

Daarmee wordt de stijgende trend voortgezet. Dit blijkt uit een landelijk onderzoek van het RIVM naar het vóórkomen van de ziekte van Lyme in de huisartsenpraktijk. De resultaten zijn bekend gemaakt in het kader van de Week van de Teek die 29 maart is gestart. Ook GGD Gelre-IJssel vraagt hier aandacht voor.

Teken zien eruit als platte spinnetjes. Ze zijn erg klein (13 mm) en worden gemakkelijk over het hoofd gezien. Ze komen voor in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, parken en tuinen in het hele land. Ze leven van het bloed van mensen en dieren. In de periode van maart tot en met oktober lopen de meeste mensen een tekenbeet op, maar teken komen het hele jaar voor.

Goed controleren
Een tekenbeet voel je meestal niet. Bovendien zijn teken erg klein en ze nestelen zich vaak op warme, vochtige plekken waar ze niet zo snel opvallen. De liezen, oksels en knieholtes bijvoorbeeld. Bij kinderen kruipen ze ook vaak achter de oren, op het hoofd of net achter de haargrens. Bekijk die plekken dus goed. Als u op de paden blijft en contact met struiken en lang gras vermijdt, verkleint u de kans op een tekenbeet. Ook het dragen van kleding die de huid bedekt is zinvol. Afgezien van deze maatregelen adviseert GGD Gelre-IJssel om altijd even op tekenbeten te controleren na een uitstapje in het groen.

Een teek? Pak m beet
Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar kán u ziek maken als de teek lang vastgebeten in uw huid zit. Geef de teek dus geen kans. Een tekencontrole nadat u in het groen bent geweest, is een kleine moeite maar erg belangrijk. Heeft een teek u toch te pakken, dan kunt u hem eenvoudig zelf verwijderen.

Verwijderen
Verwijder de teek zo snel mogelijk. Dit is het allerbelangrijkste. Het is niet nodig om alcohol, jodium, olie of andere middelen te gebruiken voordat u de teek verwijdert. Dit heeft geen effect op het verwijderen.
Neem een puntig pincet waarmee u de teek goed bij de kop kunt vastpakken (laat het lichaam van de teek altijd met rust). Er zijn ook speciale tekentangen te koop om teken te verwijderen, bijvoorbeeld bij de drogist of apotheek. Lees altijd de gebruiksaanwijzing van het product goed door.
Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit, zonder te draaien (tenzij anders vermeld in de handleiding van het product). Als er een stukje van de monddelen van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.
Ontsmet het beetwondje met 70% alcohol of jodium. Noteer de datum waarop en de plek op het lichaam waar u gebeten bent in uw agenda.

Herkennen
Na het verwijderen van een teek verschijnt er vaak een rood vlekje op de huid. Dat is normaal en gaat meestal vanzelf weer weg. Als er een ringvormige uitslag, soms een (blauwachtige ) vlek op de plaats waar de teek heeft gebeten verschijnt, kan dat op de ziekte van Lyme wijzen. Ga dan naar de huisarts. Ook is het verstandig naar de huisarts te gaan als u na een tekenbeet geen kring gezien heeft, maar er treden griepachtige verschijnselen op. Geef uw huisarts dan de datum van de tekenbeet door. De ziekte van Lyme is goed te behandelen met een antibioticumkuur.

Voor meer informatie kunt u kijken op de website van GGD Gelre-IJssel: www.ggdgelre-ijssel.nl, of op de website van het RIVM: http://www.rivm.nl/cib/actueel/nieuws/week-vande-teek.jsp