NOC*NSF


Arnhem, 13 april 2010

Zwemmers gekwalificeerd voor Singapore

Zwemmer Dion Dreesens en zwemster Manon Minneboo zijn door NOC*NSF gekwalificeerd voor de Jeugd Olympische Spelen, die dit jaar van 14 tot en met 26 augustus in Singapore plaatsvinden. Dreesens zal daar uitkomen op de 200 meter vrije slag; Minneboo op de 50 meter vrije slag.

Beide zwemmers werden voorgedragen door de Koninklijke Nederlandse Zwem Bond (KNZB), omdat zij tijdens de Amsterdam Swim Cup van eind maart onder de vereiste limiettijden bleven. Minneboo tikte op de 50 meter vrije slag aan in een tijd van 26,21 (limiet 26,32); Dreesens liet halverwege de 400 meter vrije slag een tijd van 1.52,33 noteren (limiet 200 meter vrije slag 1.52,53).

De zestienjarige Manon Minneboo woont in Vlissingen. Daar is zij sinds 2001 lid van zwemvereniging De Stormvogel. Minneboo traint er tegenwoordig vijftien uur per week, onder leiding van trainer Jeroen Dellebeke. De afgelopen jaren was Minneboo meermalen Nederlands kampioen op verschillende nummers bij de jeugd. In het seizoen 2005-2006 maakte zij deel uit van de nationale B-selectie jeugd van de KNZB.

Dion Dreesens (ook zestien) woont in Venray en is daar al acht jaar lid van SG Noord-Limburg. Dreesens trainde er onder leiding van Maarten Iven en Nico Pals, maar maakte daarnaast ook extra trainingsuren bij Mark Veens van HZPC (Horst). Die extra trainingen zijn inmiddels vervangen door de trainingen van Jeanet Mulder bij het Regionaal Training Centrum in Eindhoven. In wedstrijdverband komt Dreesens nog steeds uit voor zijn Venrayse club, maar sinds 1 januari 2010 gebeurt dit via de Eiffel Swimmers PSV. Dreesens was meermalen nationaal junioren- en jeugdkampioen. Vorig jaar deed hij mee aan het Europees Jeugd Olympisch Festival in het Finse Tampère, met als beste prestatie een vierde plaats op de 200 meter vrije slag (1.53,58).

Jeugd Olympische Spelen
Op initiatief van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) worden de Jeugd Olympische Spelen dit jaar voor het eerst georganiseerd. Het evenement richt zich op toptalenten in de leeftijd van 14 t/m 18 jaar. In Singapore worden in augustus circa 5.000 sporters en begeleiders uit 205 landen verwacht. Op het programma staan 26 Olympische takken van sport.

Nederlandse deelname
NOC*NSF ziet de Jeugd Olympische Spelen als opleidings- en ervaringsmoment voor jonge, talentvolle sporters. De Nederlandse sportkoepel is verantwoordelijk voor uitzending en herkenbaarheid van het Nederlandse team voor Singapore 2010. Ad Roskam is de Chef de Mission van dit team.