Ministerie van Defensie

Van Loon leidt Duits-Nederlands legerkorps

13 april 2010, 20.38 uur

Luitenant-generaal Ton van Loon is vandaag op de Lützow-kazerne in Münster aangetreden als commandant 1 (German/Netherlands) Corps. Hij volgt de Duitse generaal Volker Wieker op, die inmiddels al enkele maanden Generalinspekteur binnen de Duitse krijgsmacht is. De Nederlandse generaal-majoor Harm de Jonge had vanaf oktober 2009 als plaatsvervanger tijdelijk de leiding over het Duits-Nederlandse legerkorps.

Bij de ceremonie waren van Duitse zijde onder anderen aanwezig generaal Wieker, de burgemeester van Münster Lewe en de Inspekteur des Heeres luitenant-generaal Werner Freers. Ook de Nederlandse Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Rob Bertholee woonden de commando-overdracht bij.

Wapenfeit

Bertholee benadrukte het belang van 1 (German/Netherlands) Corps. Ten eerste versterkt het hoofdkwartier volgens hem de unieke samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Ten tweede is het waardevol om van elkaar te leren en voordeel te halen uit elkaars sterke punten, onderstreept in het motto "Communitate Valemus" (Together we are Strong), zo geeft hij aan. Ten slotte bestempelt hij het hoofdkwartier als een waardevol snel inzetbaar militair hoofdkwartier binnen de NAVO, dat zijn waarde bewezen heeft in Afghanistan, in 2003 en recent in 2009/2010.

Van links naar rechts: generaal-majoor de Jonge, luitenant-generaal Freers, luitenant-generaal Bertholee en luitenant-generaal van Loon.

Ook onder Van Loon blijft Afghanistan een belangrijk aandachtsgebied. Zo wordt ondermeer de 1e Duitse pantserdivisie getraind ter voorbereiding op uitzending naar het Centraal-Aziatische land.