GroenLinks Femke Halsema wint Thorbeckeprijs

13 april 2010

De Thorbeckeprijs voor politieke welsprekendheid 2010 is vanavond toegekend aan Femke Halsema, de fractievoorzitter van GroenLinks. De jury noemt haar sprankelend, vaak verrassend en scherp in een debat. In een tijd van hypes en vervlakking toont zij aan dat wel degelijk een inhoudelijk debat kan worden gevoerd dat voor een breed publiek te volgen en interessant is, aldus de jury onder leiding van oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas.

Het juryrapport toont vooral respect voor haar luisterend vermogen en charme waarmee ze tegenstanders in een debat in de hoek kan drijven. Ze kan goed luisteren en zo nodig lang zwijgen om vervolgens met scherpe timing het debat naar haar hand zetten. Met een opeenvolging van scherpe en goed opgebouwde vragen doet ze wat een parlementariër behoort te doen: het de regering in eloquente woorden buitengewoon lastig maken. Ook kan ze het opbrengen om af en toe haar ongelijk uit te spreken en haar eigen rol en positie te relativeren.

De Thorbeckeprijs is een wisselprijs die eens in de twee of drie jaar wordt toegekend aan een volksvertegenwoordiger die het vermogen heeft in redevoering en debat de aandacht van zijn toehoorders gevangen te houden door de beheersing van retorica. De laatste keer was in 2007. De prijs voor politieke welsprekendheid werd eerder uitgereikt aan Frits Bolkestein (VVD), Hans van Mierlo (D66) en Paul Rosenmöller (GroenLinks).