Rijksvoorlichtingsdienst

Helden worden onderscheiden voor daden in Afghanistan

Vijftien Nederlandse militairen ontvangen op 14 april in Den Haag uit naam van Koningin Beatrix van demissionair Minister van Defensie Eimert van Middelkoop een dapperheidsonderscheiding. De toekenningsgronden voor de uit te reiken zes Bronzen Kruisen en negen Kruisen van Verdienste worden tijdens twee ceremonies, een besloten en een publieke, bekend gemaakt. Allen worden onderscheiden voor individuele heldendaden tijdens hun inzet in Afghanistan.

Vijf van de te decoreren personen vervullen functies binnen het Korps Commandotroepen of bij bijzondere interventie of arrestatie-eenheden van Defensie en politie. De aard van de functies staat het niet toe dat hun identiteit publiekelijk bekend wordt. Zij ontvangen de veertiende 's ochtends hun dapperheidsonderscheiding in een besloten ceremonie op een militaire locatie. De overige negen militairen en een veteraan ontvangen hun onderscheiding 's middags tijdens een publieke ceremonie in Den Haag. De publieke ceremonie wordt met gepast militair eerbetoon en ceremonieel aangekleed.

De successen van de Nederlandse missie in Uruzgan zijn en blijven het resultaat van de inzet en inspanningen van de Nederlandse mannen en vrouwen. Veel van hen hebben zich de afgelopen jaren in de moeilijkste en armste provincie van Afghanistan ingezet voor de veiligheid en de ontwikkeling van de Afghaanse bevolking. Zoals bekend gebeurde dit soms onder zeer gevaarlijke omstandigheden en met gevaar voor eigen leven. Enkele militairen hebben daarbij hun eigen leven in de waagschaal gelegd voor dat van Nederlandse of Afghaanse collega'sDe zestien decorandi hebben allemaal op bijzonder dappere of moedige wijze gehandeld tijdens hun inzet in Afghanistan. Dat moed vele gezichten kent zal blijken uit de toekenningsgronden. Het blijkt ook al uit de diversiteit van de groep decorandi: gewone Nederlandse mannen en jongens, van korporaal tot kapitein, van Marine, Landmacht en Luchtmacht en uit alle windstreken van Nederland.

Noot voor redacties (