Senternovem

13-04-2010 |

Stappenplan helpt scholen met verbeteringsmaatregelen

Veel schoolgebouwen in Nederland zijn verouderd. Daardoor is niet alleen het energieverbruik hoog, ook is het binnenklimaat vaak slecht
- en dat heeft invloed op de gezondheid en de prestaties van leerlingen en leraren. Scholen kunnen er wat aan doen, onder meer via het Energie & Binnenmilieu Stappenplan.

De op scholen te behalen winst is groot: met een doelgerichte renovatie is de CO2-uitstoot van Nederlandse scholen met 30 tot 50 procent te verminderen en het binnenklimaat op een acceptabel niveau te brengen. Scholen in het primair en voortgezet onderwijs hebben hiervoor aanspraak kunnen maken op extra financiële ondersteuning uit de impulsregelingen van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Welzijn in het kader van de crisismaatregelen.

Huidige situatie en maatregelen
"Bij die subsidieaanvraag hoorde ook een Energie & Binnenmilieu Advies", vertelt Gonneke Kleinlugtenbelt, programma-adviseur bij Agentschap NL. Het EBA richt zich op de huidige situatie en verbetermaatregelen met betrekking tot de energiezuinigheid en het binnenklimaat (de luchtkwaliteit en het thermisch comfort) in de leslokalen.

Praktisch Stappenplan
Met alleen een advies ben je er niet: om tot betere isolatie en ventilatie te komen zul je als schoolbestuur, -directie of gemeente praktische stappen moeten nemen. Deze maand is daarom het Energie & Binnenmilieu Stappenplan ontwikkeld. Kleinlugtenbelt: "Het is een managementtool die informeert over de noodzakelijke stappen en aandachtspunten. Ook biedt het ondersteuning bij het proces van advies en uitvoeren, onder meer via een stroomschema en tijdsplanning."

Subsidies besteden vóór einde 2010
Door de concrete opzet van het Stappenplan kunnen scholen optimaal gebruikmaken van de `crisisgelden' van OCenW. Kleinlugtenbelt: "Scholen die van deze versnelde regeling gebruik hebben gemaakt, moeten de subsidiegelden vóór 31 december 2010 besteden. Het Stappenplan biedt een prima handvat om tot praktische uitvoering te komen."

Meer informatie

Energie en Binnenmilieu Stappenplan
Wijzigingsdatum |

14-04-2010