Dienstenbond CNV

Nieuws

14 april 2010

Principeakkoord cao boek- en kantoorvakhandel!

De Koninklijke Boekverkopersbond, de Novaka, werkgeverspartijen aan de ene kant en CNV Dienstenbond/Media aan de andere kant, hebben op maandag 12 april een principeakkoord gesloten over een nieuwe cao!

Apart traject
Dit keer is een apart traject gevolgd. Dat had ook zo zijn reden. De beide branches kampen met de uitwerkingen van de wereldwijde crisis en wilden wel een cao, maar de kosten moesten natuurlijk niet te ver oplopen. De laatste cao had een looptijd tot 1 februari jl., dus er moest snel gehandeld worden.

Zeker de business-to-business (kantoorinrichtingen) van de kantoorvakhandel heeft het zwaar. Daarnaast zijn de omzetten in de boekenbranche niet geweldig en economisch is het een vreemde tijd en is de toekomst een heel onzekere. Toch wilden de cao partijen een nieuwe cao omdat dat rust en zekerheid biedt.
In de laatste cao zijn veel zaken aangepast, zoals functiewaardering, werkroosters enzovoort. Al deze afspraken zijn nog volop in uitvoering.
Reden om het onderhandelingsproces op een heel andere manier te doen.

Looptijd en kernpunten
Bijgaand ontvangt u de tekst van het principe-akkoord, wij leggen dat met een positief advies aan u voor en vragen ook uw instemming hiervoor.

De looptijd van de cao is: 1 februari 2010 tot 1 april 2012.

Het grootste kernpunt is een typisch CNV punt, te weten OPLEIDING met hoofdletters. Om hieraan invulling te geven zijn de nodige afspraken gemaakt. Zo is afgesproken dat elke werknemer een persoonsgebonden opleidingsbudget ter beschikking krijgt, ter grootte van 1% van het jaarsalaris. Dit geldt voor zowel 2010 alsook voor 2011. Dit budget wordt nog aangevuld vanuit een nieuw opleidingsfonds. Dit geld is dus alleen te besteden aan opleidingen.

Elke werknemer krijgt dus de mogelijkheid om beter en breder opgeleid te worden.
Er is ook een opleidingsbonus van EUR100,- afgesproken voor iedereen die met succes de vakopleidingen volgt.
Tenslotte krijgt iedereen een halve studieverlofdag in 2010.

Loon: Op 1-7-2011 worden alle lonen structureel verhoogd met 1%

Werkgevers zullen gewezen worden op de mogelijkheid dat werknemers fiscaal vriendelijk een fiets mogen aanschaffen.

Tenslotte is afgesproken dat de cao voor iedereen zal gelden die werkzaam is in de boek en kantoorvakhandel. Er zal bij het ministerie een algemeen verbindend verklaring (AVV) worden aangevraagd.

Reactie
Graag verzoeken wij u om uw reactie vóór 30 april aan ons terug te sturen of te mailen. Wij leggen dit akkoord met een positief advies aan u voor. Heeft u vragen, mail gerust naar Richard Leloux, onderhandelaar CNV Media (r.leloux@remove-this.cnvdibo.nl)