Ingezonden persbericht


Leerkracht Aan Zet Award 2010: geef ruimte aan de professional

De Leerkracht Aan Zet Award is een stimuleringsprijs voor professionele ruimte van leerkrachten. De Award laat zien dat er scholen en teams zijn die voorop lopen met het organiseren van eigenaarschap van leerkrachten. Wanneer de leerkracht zich eigenaar voelt van zijn werk zit hij automatisch beter in zijn vel. Dit leidt tot kwaliteitsverbetering van het onderwijs voor de leerling en beter collegiale samenwerking. Inzendingen van scholen die hierin voorop lopen gaan over:
* Geef leerkrachten ruimte om open studieteams op te zetten om vrijelijk te reflecteren en van daaruit tot ontwikkeling te komen.
* Vorm teams om tot zelfverantwoordelijke teams. Beginnend met onderwijsprojecten gaat ieder team mettertijd ook de eigen pedagogisch kwaliteit onder de loep nemen en meer verantwoordelijkheden oppakken. Als je de ramen open zet voor leerkrachten om zich te professionaliseren gaan ze dat ook doen!
* Schaf alle vergaderingen af, laat leerkrachten zelf agenda items op een bord aangeven waarop anderen kunnen aangeven daarover in overleg te gaan.
* Organiseer rondom facilitaire locatie zaken en onderwijsbeleidsmatige zaken aparte teamoverleggen, en faciliteer kwaliteitskringen van leerkrachten voor het ontwikkelen van kwaliteit van onderwijs.
* Laat de IB-er regelmatiger maar juist ook korter bij leerkrachten in de klas kijken en laat hen maar 1 tip geven. Jezelf veranderen gaat niet over een nacht eis. De eerste tijd alleen maar positieve tips, want wie niet zaait zal ook niet oogsten.
* Organiseer interne academies waar talenten van leerkrachten er toe doen.
* Betrek leerkrachten bij het schoolplan, schrijf gezamenlijk in een Wiki aan het schoolplan. Meer draagvlak, sneller en nuttiger informatie en twistpunten voor beleidsbesprekingen komen sneller naar voren.

De Leerkracht Aan Zet Award 2010 wordt georganiseerd door de Algemene Onderwijsbond, Stichting Beroepskwaliteit Leraren en de Verenigde Bijzondere Scholen en wordt ondersteund door OCW en Buurtzorg Nederland. Inzendingen kunnen nog gedaan worden tot 7 april a.s. op www.leerkrachtaanzet.nl. Op 14 april op het vrij toegankelijke symposium Eigenaarschap van leerkrachten uitbouwen in Utrecht ontvangt de Award winnaar ontvangt ¤5.000, de aannmoedigingsprijs ¤1.000. Een zeer brede en deskundige juury beraad zich hierover van binnen en buiten het onderwijs. Met de ondersteuning van de Award door Buurtzorg Nederland en Stichting BeroepsEer laten onderwijs en zorg zien dat ze gemeenschappelijke professionaliseringsvragen hebben.