Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Twee Nederlandse films succesvol in Las Vegas

Rotterdam - De Nederlandse films 'Geen Zin' en 'Regenmakers' zijn in de prijzen gevallen tijdens de internationale finale van het 48 Hours Film Project. Tijdens deze wedstrijd gaan filmmakers in 76 steden ter wereld de uitdaging aan om in 48 uur een korte bioscoopfilm te maken. De bekendmaking van de prijswinnaars vond plaats in Las Vegas.

In Nederland werd de wedstrijd in drie steden georganiseerd. De film 'Geen Zin' won in 2009 het festival in Utrecht, 'Regenmakers' was de winnaar in Breda. Andere bekende steden waar het festival plaatsvindt zijn New York, Berlijn, Londen, Parijs en Sydney. Tijdens de internationale finale werden de films van alle winnaars van de diverse steden getoond en de prijswinnaars gekozen door een deskundige jury.

Kasper van der Laan, Gijs Veerhoek en Hans Groenendijk kregen de award voor het beste script. Hun film 'Geen Zin' (hoofdrol Egbert Jan Weeber) vertelt het verhaal van een ruziënd stelletje dat eters over de vloer krijgt. Omdat de mannen de ernst van de ruzie niet goed inschatten, eindigt de film in een ongemakkelijke climax. De jury omschreef het script als 'ingenieus, grappig en behangen met haarscherpe dialogen'.

Filmmaker Ruut van der Beele liet zich lauweren als beste regisseur. Zijn film 'Regenmakers' vertelt over een koele moordenares, die een psychologisch spel speelt met een liftster. De jury was onder de indruk van het spel van de hoofdrolspeelsters, de opbouw van het verhaal en de verfijnde cinematografie en zag in Van der Beele daarom de terechte winnaar.

De prijs voor de beste film ging naar de Duitse inzending Nicht nur der Himmel ist Blau, een fake documentaire over de teneergang van Lufthansa. In 2011 zullen er vier Nederlandse inzendingen zijn voor de wereldfinale van het 48 hours Film Project. Naast Amsterdam, Breda en Utrecht heeft ook Nijmegen dit jaar voor het eerst haar eigen wedstrijd georganiseerd.

Meer informatie over het festival vindt u op www.48hourfilm.com Link naar 'Geen Zin': http://www.youtube.com/watch?v=zdPabyLKggw Link naar 'Regenmakers': http://www.youtube.com/watch?v=O98YjBHhQ_w