Genomineerden P-NUTS Awards bekend

02/04/2010 00:01

NEWNRG

Lokale helden staan aan wieg van duurzame, lokale, energie

P-NUTS - want zelf energie produceren is....

Amsterdam, 2 april 2010. 14 april worden de allereerste P-NUTS Awards uitgereikt door juryvoorzitters Herman en Herma Wijffels. Met de Awards worden voorlopers op het gebied van lokaal opgewekte energie uit duurzame bronnen in het zonnetje gezet in aansluiting op het IIR-congres over Lokale Duurzame Energiebedrijven te Driebergen. Lokale duurzame energiebedrijven zijn belangrijke spelers in de lokale energievoorziening: zij hebben de eerste innovaties in praktijk gebracht, de organisatievormen uitgetest en alle hobbels die met experimenteren gepaard gaan meegemaakt. De P-NUTS Awards zijn in het leven geroepen om de voorlopers op het gebied van lokaal opgewekte energie te bedanken. Naast de Award voor het mooiste idee, het mooiste Nieuwe Nuts bedrijf en het mooiste Lokale Duurzame Energiebedrijf is er ook de Publieksprijs. Iedereen kan meestemmen via www.p-nuts.nu.

Lokale energiebedrijven zijn in handen van de eindgebruiker, zoals vroeger - voor de Tweede Wereldoorlog- maar nu toegerust met moderne innovatieve en duurzame energiesystemen. In Nederland zijn al meer dan 80 van dit soort bedrijven en 24 daarvan hebben zich aangemeld voor de P-NUTS Awards. De Awards worden dit jaar voor het eerst uitgereikt door niemand minder dan Herman en Herma Wijffels. 14 april is het zover, dan worden de winnaars bekendgemaakt. De genomineerden voor de P-NUTS Awards komen uit heel Nederland, van Zeeland tot Limburg tot Texel en daartussen in. De jury bestaat naast het echtpaar Wijffels uit Peter Oei van Innovatienetwerk, Ermelinda Vermeulen van IIR en Theo Waltie van EnergieTransitie.

De P-Nuts Awards bestaan uit vier awards: voor het mooiste lokale, duurzame energiebedrijf, voor de mooiste Nieuwe Nuts, het Mooiste Idee en de Publieksprijs. Het verschil tussen een Nieuwe Nutsbedrijf en een lokaal duurzaam Energiebedrijf zit in de zeggenschap: deze is bij een Nieuw Nutsbedrijf voor minstens 51% in handen van de eindgebruikers.

Vierentwintig initiatiefnemers van lokale, duurzame energiebedrijven hebben zich aangemeld voor de P-NUTS Awards. Stuk voor stuk bijzondere, inspirerende initiatieven. Door de eenvoud en praktische toepasbaarheid zoals het BoerEN Buur-project bijvoorbeeld, of door het vernuftig gebruik maken van techniek, lokale omstandigheden en het heringebruiknemen van afgeschreven gebouwen en ruimten zoals bij het Mijnwaterproject in Heerlen. Of door een bijzonder stimuleringsfonds in het leven te roepen dat innovaties, lokale bedrijvigheid en lokale duurzame energieproductie en consumptie stimuleert zoals in Ferwerderadiel. De jury had er een harde dobber aan. Uiteindelijk is de keuze gevallen op:

Amsterdam : BoerENbuur boerderijen leveren energie aan buren

Amsterdam: Schoonschip, plan voor drijvende wijk van energieproducerende woonboten

Beesterzwaag: houtoven op houtwallen - warmtelevering aan school en zorgcentrum

Boijl: veerboten op plantaardige olie

Bronsbergen: vakantiepark met smart grid voor optimale distributie van zelf opgewekte energie

Culemborg: Thermo Bello - warmtewinning voor de wijk

Ferwerderadiel: fonds voor stimuleren lokale energieproductie en innovatie

Heerhugowaard: Kennemerwind

Heerlen: warmtewinning uit Mijnwater

Oude Tonge: Deltawind

Texel Energie - Texel zelfvoorzienend

Westland: energieproducerende kas

Bekijk deze en alle 24 inzendingen op http://p-nuts.ning.com/profiles/blog/list

Op 14 april zal de jury onder leiding van juryvoorzitters Herman en Herma Wijffels de P-NUTS Awards uitreiken. EnergieTransitie, het Innovatienetwerk, IKS van Agentschap NL en congresorganisatie IIR sponsoren de Awards.

Over de P-NUTS Awards

De Awards zijn in het leven geroepen om de koplopers op het gebied van lokaal opgewekte duurzame energie in het voetlicht te zetten. Kenmerkend is dat het om een initatief van bevlogen mensen gaat dat uitgroeit tot lokaal energie opwekken uit duurzame bronnen en waarbij de energie geleverd wordt aan de omgeving. Juryvoorzitters Herman en Herma Wijffels reiken de P-NUTS Awards uit op woensdag 14 april tijdens het congres over het opzetten van lokale, duurzame energiebedrijven in Driebergen.

Einde bericht---

Over NEWNRG

Het doel van NEWNRG is zoveel mogelijk eeuwige energie voor wonen, werken en vervoer door het opzetten van lokale duurzame energiebedrijven. Schonere energie, voor iedereen toegankelijk. Door gebruik te maken van oneindige, natuurlijke energiebronnen. Betaalbaar voor iedereen.

http://www.p-nuts.nu