Ingezonden persbericht

PERSBERICHT
Eindhoven, donderdag 15 april 2010

2009 zeer goed jaar voor Brameco*Zon

Brameco*Zon in Eindhoven kijkt tevreden terug op 2009. Alhoewel de definitieve cijfers door de Algemene Ledenvergadering nog vastgesteld dienen te worden, keert Bramecoâ^(TM)Zon een voorschot uit van 7 euro per ton afgenomen mengvoer. Voorgaande jaren betrof de prijscorrectie 4 euro per ton. Deze forse stijging komt volledig voort uit het uitstekende bedrijfsresultaat dat Bramecoâ^(TM)Zon verwacht te rapporteren aan haar leden. In totaal keert Brameco*Zon ruim 1 miljoen euro van de winst uit aan haar leden.

Groei
Het doel van Bramecoâ^(TM)Zon: het productievolume voor derden om te zetten naar afzet bij 'eigen' klanten met behoud van totaal volume, is gerealiseerd. Dit heeft (in een dalende markt van -3,9%) geleid tot een volumegroei van bijna 15% bij 'eigen' klanten. Hierbij werd 2% meer voer afgezet in de varkenshouderij (landelijk -3,9%), 3% in de rundveehouderij (landelijk -6,2%) en 33% in de pluimveehouderij (landelijk -2,6%). In 2009 behaalde Bramecoâ^(TM)Zon voor het tweede jaar op een rij een top drie notering in de verkiezing van beste bedrijfsadviseurs in het krachtveld van voerleveranciers, banken, dierenartsen, etc. Deze waardering heeft een positieve impuls gegeven aan de omzetontwikkeling.

Resultaten
Het financiële resultaat steeg in 2009 door een sterke inkooppositie op de grondstoffenmarkt en voortgaande groei door acquisities. De sterke inkooppositie van Brameco*Zon en de lage kostprijs als gevolg van verbeterde efficiency zorgden ervoor dat de coöperatie in 2009 zeer scherpe verkoopprijzen kon hanteren richting haar klanten. Hierdoor realiseerden afnemers van Bramecoâ^(TM)Zon bovengemiddelde financiële resultaten.

In de vleesvarkenshouderij lagen de voerkosten per kg vlees bijna 10% lager dan het Nederlands gemiddelde (Agrovision 2009). In de melkveehouderij realiseerden melkveehouders van Bramecoâ^(TM)Zon voor het tweede jaar op een rij gemiddeld 0,08% meer melkeiwit wat voor een gemiddeld melkveebedrijf een voordeel opleverde van ¤ 3.500,=, naast lagere krachtvoerrkosten per kg melk. In de pluimveesector realiseerde Bramecoâ^(TM)Zon groei in alle deelsectoren. Zo werd het marktaandeel in de sector vleeskuikenouderdieren uitgebouwd naar bijna 20% van Nederland en groeide in de sector kalkoenhouderij het marktaandeel naar 15%. Het aantal henplaatsen van Bramecoâ^(TM)Zon in de sector leghennenhouderij groeide fors en was goed voor een marktaandeel in Zuid-Nederland van 10%.

Doelstellingen 2010
Ook in 2010 zet Bramecoâ^(TM)Zon in op ambitieuze doelstellingen. Bramecoâ^(TM)Zon wil de gerealiseerde voordelen voor haar klanten verder uitbouwen door onderzoeksresultaten te implementeren in voerpakketten. Daarnaast zal Bramecoâ^(TM)Zon actief inzetten op het verminderen van het antibioticagebruik door innovatieve oplossingen aan te dragen. Zo verwacht Bramecoâ^(TM)Zon haar marktaandeel in alle sectoren te vergroten.

Hiernaast realiseert Bramecoâ^(TM)Zon in 2010 een nieuwe multifunctionele opslag en richt haar terrein zodanig in dat de logistieke looplijnen een 'schone weg - vuile weg' routering krijgen. Hiermee wil Bramecoâ^(TM)Zon de hoge hygiënestatus op haar bedrijven actief ondersteunen. Naast een eigen vrachtwagenwasplaats bekijkt Bramecoâ^(TM)Zon de mogelijkheden een voorziening te treffen om in geval van dierziekten vrachtwagens geheel te kunnen desinfecteren.

Over Bramecoâ^(TM)Zon
Bramecoâ^(TM)Zon is een middelgrote diervoedercoöperatie en behoort tot de 15 grootste diervoederproducenten van Nederland. De kernactiviteiten bestaan uit het produceren en vermarkten van diervoeders voor de pluimvee-, de varkens- en de rundveesector. Daarnaast heeft Bramecoâ^(TM)Zon belang in diverse deelnemingen, waaronder PreMervo, Broederij Lagerwey, Cebeco Meststoffen en Agrovision. Bramecoâ^(TM)Zon heeft twee productielocaties in Eindhoven en in Udenhout. De afzet is grotendeels geconcentreerd in Brabant, Zeeland, Limburg en Gelderland. Hiernaast exploiteert Bramecoâ^(TM)Zon drie Boerenbondwinkels in Udenhout, Moergestel en Middelbeers.



Ingezonden persbericht