Ingezonden persbericht

Persbericht 15-04-2010

()

ART & ANTIQUES FAIR 's-HERTOGENBOSCH SPRINGLEVEND, STERK en STABIEL

Kom ook naar 's-Hertogenbosch! Naar de AF'sH (Art & Antiques Fair 's-Hertogenbosch), die van 18 t/m 25 april plaats vindt in de Brabanthallen in de Brabantse hoofdstad. AF'sH is elk voorjaar de meest bijzondere nationale kunst- èn antiekbeurs van ons land, met een sterke Vlaamse inbreng. Dat maakt de beurs ook zo aantrekkelijk anders. Al vanaf 1967. Daar kan niemand omheen. Voor u en uw lezers is AF'sH dus een absolute must. En door alle veranderingen op deze 44e editie is er veel mooi nieuws te brengen. Zoals een totaal ander vloerplan met indeling voor de 58 stands, een 17de-eeuws paviljoen met tachtig schilderijen van oude meesters, extra veel aandacht voor design samengesteld door Dutch Art & Design Salon, een sponsoractie ten bate van het Liliane Fonds met een sponsorloterij, waar objecten zijn te winnen die de deelnemers hebben afgestaan. En vergeet het Bourgondische niet: behalve een routing op de beurs langs uiteenlopende voorwerpen die te maken hebben met eten en drinken, serveert de catering u graag gerechten uit de streek. Net als enkele restaurants in Den Bosch en omgeving. Meer weten? Zie www.afsh.nl

Dit jaar telt AF'sH maar liefst 18 nieuwe deelnemers. Op uiteenlopend gebied, van voorwerpen uit middeleeuwen en renaissance, grafiek, Russische kunst en Chinese oudheden, tot klassiek moderne en hedendaagse kunst. Enkele namen? Kunsthandel Creatie, zo genoemd naar de eerste na-oorlogse groep kunstenaars, die zuiver abstract werkten. Kunsthandel Copernicus en Lex Antiqua brengen antieke prenten en topografie. Wie houdt van kunst en antiek van middeleeuwen en 18de eeuw bezoekt De Pauw-Müller, of Floris van Wanroij Fine Arts, gespecialiseerd in oude meesters, en antieke Europese sculpturen en kunstvoorwerpen. Chinese kunst wordt gepresenteerd door Gibson Antiques en Ollis & Oostermeijer Chinese Antiques. Gloednieuwe bedrijven die zich voor het eerst aan een groot publiek presenteren zijn Arnold Ligthart Kunsthandel & bemiddeling en Jacob J. Roosjen, Silver Research Institute. Beide zijn pas opgericht door experts, die tot voor kort werkzaam waren bij Sotheby's, Amsterdam, maar nu zelfstandig opereren. Eerstgenoemde handelt in 19de en 20ste-eeuwse kunst, de andere in Nederlands zilver. Eigentijdse kunst tonen maar liefst vijf nieuwe deelnemers: Galerie Honingen, Gallery Victoria Kovalenchikova, Palma Arte Gallery, Galerie Post + García en Travelling Art Company.

Een kleine greep uit een groots aanbod van AF'sH.

Een van de toppers bij Kunstgalerij Albricht is Rijngezicht bij naderende storm van B.C. Koekkoek, een van onze belangrijkste romantische schilders. Hij gaf een weids gezicht op de Rijn uit 1855 weer met Kleef in de verte en een kasteelruïne. Op de voorgrond spoeden reizigers zich voort, zich werend tegen de storm. Kunsthandel Creatie brengt met Abstract Composition uit 1935 een bijzonder werk in verstorven tinten van de Belgische schilder René Capouillé (1885-1944), waarvan maar weinig werk bekend is. Het Interbellum toont een zomers landschap De korenvelden bij Blaricum van de schilder-ontwerper Johan Briedé (1885-1980). Het lichtglooiende landschap in heldere, zachte kleuren dateert uit 1917 en toont de meester als begenadigd neo-impressionist.

Bruijstens Modern Art legt zich toe op 20ste-eeuwse kunst van internationaal niveau. Een van de interessantste werken is van de Franse kubist Georges Braques. Zijn Le Poète dateert uit 1958. Een collage in gemengde techniek, waarin bloemen zijn te herkennen, een vliegende vogel en een mannenkop van opzij.

Antiquairs vormen traditioneel een sterke kant van AF'sH. De Eenhoorn heeft als pronkstuk een schouw, rond 1640 gemaakt voor een Amsterdams grachtenpand. Imposant opgebouwd uit een zandstenen basement met leeuwenkoppen, pilasters als geharnaste figuren en een eiken schouwkap, rijk versierd met leeuwen. Een gietijzeren haardplaat, vuurkorf en messing haardstel completeren het geheel.

Bij Bernard C.M. Grijpma Kunst en Antiek is het opvallendste stuk een Nederlandse renaissance beddekoets. Het eikenhout van dit prachtbed wordt afgewisseld door panelen ingelegd met palissander en esdoorn. Op de kolom in de vorm van een sculptuur van een moeder met kind - die de Caritas voorstelt ­ staat het jaartal 1606.

Bij De Backker Medieval Art is er een Romaanse Tronende Madonna, een zogenaamde 'Sedes Sapientiae', gepolychromeerd hout, Spanje/Castilië, 1e helft 13e eeuw en 77,5 cm hoog. Uiterst zeldzaam is de Chinese famille rose porseleinen vissenkom met daarop een kleurige beschildering van de porseleinfabricage, te koop bij Gibson Antiques, een nieuwe deelnemer uit Londen. De kom is 40 cm groot en dateert uit 1730, de tijd van de Qing dynastie. Maar één ander exemplaar is bekend: dat is in het bezit van het Haags Gemeentemuseum.

Ans Hemke Kuilboer Juweliers Antiquairs brengt een bijzonder zeldzaam hangend horloge, dat het delicate resultaat is van een samenwerking van verschillende meesters. De kristallen rand is van de hand van de befaamde juwelier René Lalique. De kast is ontworpen door Verger, gezet met bijzonder zeldzame amethystglas, diamanten en parels in goud en platina, de miniaturen zijn op ivoor geschilderd door Paillet en het uurwerk is gemaakt door Vacheron Constantin.

44e Art & Antiques Fair 's-Hertogenbosch

Brabanthallen ­ 's-Hertogenbosch

www.afsh.nl

18 t/m 25 april 2010



Ingezonden persbericht