De keizer gaat weer op reis

29/03/2010 16:04

Nederlands Spoorwegmuseum

Tijdens de tentoonstelling 'Royal Class, vorstelijk reizen' komen koninklijke treinen uit heel Europa naar Het Spoorwegmuseum. Eén van de beroemdste adellijke treinreizigers is de Duitse keizer Wilhelm II. Het bleek niet mogelijk een rijtuig van de keizer naar Nederland te halen. Omdat de Duitse keizer als fervent treinreiziger niet mag ontbreken op de tentoonstelling werkt Het Spoorwegmuseum samen met Museum Huis Doorn. Het Spoorwegmuseum leent uit de collectie van Huis Doorn een aantal kenmerkende objecten die te maken hebben met zijn vele treinreizen. De bruiklenen zijn van 15 april t/m 5 september te zien in Het Spoorwegmuseum.

Keizerlijk Huis Doorn

Na 1918 wilden een aantal regeringen Wilhelm II von Hohenzollern, Prins van Oranje, koning van Pruisen en keizer van Duitsland berechten vanwege zijn verantwoordelijkheid voor de Eerste Wereldoorlog. Hij kreeg asiel in Nederland. Hij heeft hier met zijn hofhouding tot zijn dood geleefd te midden van kunst- en gebruiksvoorwerpen uit zijn vele verloren paleizen. Het voor een ieder te bezoeken landgoed Huis Doorn werpt op een even verrassende als ontroerende manier licht op de Europese geschiedenis, de banden tussen Nederland en Duitsland en op het karakter van een van de meest mediabewuste treinreizigers uit de wereldgeschiedenis. Meer informatie over Huis Doorn is te vinden op www.huisdoorn.nl.

De 'Reisekaiser'

Vanwege zijn vele treinreizen werd keizer Wilhelm II ook wel de 'Reisekaiser' genoemd. Hij bezat ongeveer 30 rijtuigen en reisde daarmee het hele land door. Een aantal rijtuigen is bewaard gebleven, waaronder het salonrijtuig. Dit rijtuig staat in het Technik Museum in Berlijn waar het op dit moment gerestaureerd wordt. Vanwege zijn vele treinreizen en het feit dat hij na de Eerste Wereldoorlog per trein naar Nederland is gevlucht kan Wilhelm II natuurlijk niet ontbreken bij de tentoonstelling 'Royal Class, vorstelijk reizen'.

De bruiklenen

Het Spoorwegmuseum leent voor Royal Class, vorstelijk reizen een aantal kenmerkende objecten die te maken hebben met zijn vele treinreizen. Zo zijn tijdens de tentoonstelling onder andere te zien een koffer, reiswekker, servies, uniformjasje (de keizer had altijd een uniform aan) en het meest herkenbare attribuut van der Kaiser: de piekhelm ('Pickelhaube'). De keizerlijke collectiestukken komen op 30 maart naar Het Spoorwegmuseum.

De tentoonstelling 'Royal Class, vorstelijk reizen' is op 15 april open voor publiek.





http://www.royalclass.info