78e Editie Verkeersexamen

01/04/2010 14:57

Veilig Ve rkeer Nederland

78e EDITIE VERKEERSEXAMEN

H.K.H. Prinses Màxima aanwezig bij landelijke start

Het 78e Verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland wordt op 15 april door ongeveer 200.000 leerlingen van de basisschool gemaakt. De landelijke start vindt dit jaar plaats in 's-Hertogenbosch en H.K.H. Prinses Màxima zal de aftrap verrichten.

Het Verkeersexamen bestaat uit een schriftelijk deel met vragen over verkeersregels en een praktisch deel waar het toepassen van verkeersregels in verkeerssituaties wordt gecheckt. Daarnaast wordt de fiets zelf gecontroleerd. Leerlingen maken de meeste fouten in vragen over voorrangsregels. Bij het praktijkexamen zijn de meest gemaakte fouten het niet uitsteken van een hand en het niet goed achterom kijken bij het afslaan.

Er vallen jaarlijks 15 dodelijke slachtoffers en 350 gewonden tijdens het lopen en fietsen in de leeftijdsgroep 10 tot 15 jaar. VVN wil dit soort ongevallen voorkomen en vindt het Verkeersexamen daarom van groot belang in de opvoeding van kinderen.

Linda van der Eijck (directeur VVN): "Wij zijn zeer vereerd dat H.K.H. Prinses Màxima aanwezig is bij de landelijke start". VVN heeft dit jaar ouders via de basisscholen opgeroepen om meer in de praktijk te oefenen met hun kind en heeft hiervoor tips gegeven. "Ook zij is moeder en zal begrijpen hoe belangrijk het is om je kinderen goed te begeleiden in het verkeer", aldus Van der Eijck.