Universiteit van Tilburg

Persbericht 6 april 2010

Benefietlezing Joris Luyendijk: Journalistiek in het Midden-Oosten

Joris Luyendijk geeft op 15 april een benefietlezing over journalistiek en het Midden-Oosten ten behoeve van energiebesparing. De lezing sluit aan op zijn boek Het zijn net mensen. Als gasthoogleraar op de Leonardoleerstoel van de Universiteit van Tilburg bedrijft Luyendijk samen met zijn studenten, de `Groene Leonardo's', onderzoeksjournalistiek over milieu en duurzame energie.

Het idee van de Groene Leonardo's is om de universiteit ertoe te verleiden voortaan haar geld te besteden aan energiebesparing in plaats van energieverspilling. Of eigenlijk om te kijken of je over deze verleidingspogingen interessante artikelen kunt schrijven.

In hun zoektocht stuiten de Groene Leonardo's op maatregelen die nu genomen kunnen worden en meteen veel besparing opleveren. Maar die maatregelen kosten geld. Met deze benefietlezing proberen ze een deel van dat geld op te halen.

Voor universiteitsblad Univers bloggen de Groene Leonardo's over hun vorderingen op http://groeneleonardo.wordpress.com/. Daar staat straks ook te lezen waaraan het opgehaalde geld is besteed en wat het heeft opgeleverd.

Op Marktplaats.nl worden tien gesigneerde exemplaren van Het zijn net mensen ter beschikking gesteld, voorzien van een persoonlijke boodschap naar wens. De hoogste bieders ontvangen een exemplaar en een toegangsbewijs voor de benefietlezing ter waarde van 10 euro.

Joris Luyendijk (Amsterdam, 1971) is schrijver en journalist. Hij werkte eerder als Midden-Oosten correspondent voor de Nederlandse radio, tv en schrijvende pers. Hij presenteerde een paar jaar Zomer- en Wintergasten (VPRO) en schreef drie boeken, waaronder het meermalen bekroonde en vertaalde Het zijn net mensen. In maart 2009 riep Luyendijk zichzelf uit tot 's lands eerste correspondent elektrische auto's, waarover hij wekelijks verslag doet in de weekbijlage van NRC Handelsblad. In oktober 2009 richtte hij de Elektrische Scriptieprijs HBO/WO 2010 op ter waarde van EUR 12.000,- voor de beste afstudeerscriptie over een onderwerp dat raakt aan elektrische auto's.