VU medisch centrum

Geheugenverlies bij MS-patiënten zichtbaar met MRI

8 april 2010

donderdag 15 april, aula 11.45 uur, Stefan Roosendaal, `Whiter shades of grey. Clinical relevance of grey matter abnormalities as visualized by MRI in multiple sclerosis'

Afwijkingen van de hippocampus, een hersenstructuur die belangrijk is bij het geheugen, zijn zichtbaar te maken met nieuwe vormen van magnetic resonance imaging (MRI). Uit het promotieonderzoek van Stefan Roosendaal blijkt dat bij mensen met multiple sclerose (MS) de verbinding van de hippocampus met de rest van het brein is aangedaan. Op standaard MRI-scans zijn deze afwijkingen niet altijd zichtbaar.

Ook MS-patiënten die normaal scoren bij geheugentesten, blijken al uitgebreide afwijkingen aan de hippocampus te hebben. Waarschijnlijk nemen gezonde hersendelen het functioneren van het hippocampus over, vandaar dat deze mensen nog geen geheugenklachten hebben. Verder onderzoek zal moeten uitwijzen in hoeverre de afwijkingen op de MRI-scans voorspellend zijn voor toekomstig geheugenverlies.

In hoeverre het geheugenverlies met medicijnen of met hersentraining kan worden aangepakt bij MS-patiënten is een andere nader te onderzoeken vraag. Ongeveer vijftig procent van de MS-patiënten krijgt te maken met geheugenverlies. Geheugenverlies kan al optreden in het beginstadium van de ziekte, wanneer er nog weinig of geen andere (fysieke) symptomen merkbaar zijn. Vooral door jonge mensen wordt geheugenverlies als zeer invaliderend ervaren. De bevindingen van Roosendaal zullen de basis vormen voor het bestrijden van het geheugenverlies bij MS.
bron: Tracer