Tien procent minder recidive met nazorgprogramma's

13/04/2010 11:40

Exodus Nederland

Verminderen van recidive van ex-gedetineerden is mogelijk. Uit onderzoek blijkt dat ex-gedetineerden die het nazorgprogramma volgen van DOOR, Exodus, Moria of Ontmoeting bijna 10% minder recidiveren dan verwacht mag worden op basis van onder andere geslacht, leeftijd en eerdere veroordelingen.

Twee jaar na het verlaten van Exodus of een van de andere nazorgorganisaties heeft 49,3% van de oud-bewoners gerecidiveerd. De verwachte recidivekans van deze groep ex-gedetineerden is 58,7%.

Het onderzoek, onder leiding van Martin Moerings, hoogleraar penologie aan de Universiteit Leiden, toont aan dat de wens van de politiek om recidive te verminderen haalbaar is. Investeren in nazorgprogramma's lijkt daarvoor een belangrijke voorwaarde te zijn. Deze boodschap brengen DOOR, Exodus, Moria en Ontmoeting over aan de landelijke politiek op de Exoduslezing van donderdag 15 april 2010 in het Poortgebouw te Leiden.

Voorafgaand aan de presentatie van het onderzoek houdt dr. Peter Nelissen, jurist en criminoloog, de Exoduslezing. Nelissen biedt in zijn lezing aanknopingspunten die de afbouw van de criminele carrière versnellen en de kans op recidive verkleinen.

Moerings biedt aansluitend het onderzoek aan aan de heer M. C. J. Groothuizen, directeur Sanctie- en Preventiebeleid van het Ministerie van Justitie. De demissionair minister Hirsch Ballin van Justitie is verhinderd. Een forum van deskundigen discussieert ten slotte over de onderzoeksresultaten.

Over DOOR, Exodus, Moria en Ontmoeting

DOOR, Exodus, Moria en Ontmoeting zijn organisaties die nazorg bieden aan ex-gedetineerden en gedetineerden in de laatste fase van hun straf. De (ex-)gedetineerden kunnen daartoe terecht in opvanghuizen verspreid in het land en bij maatjes uit het vrijwilligersnetwerk.





http://www.exodus.nl