Delta


---

Zeeuwse windenergiebranche bijeen

Middelburg, 13-4-2010

De meeste beheerders van Zeeuwse windmolenparken zijn aanwezig tijdens het minisymposium `Leven van de wind', dat DELTA Utility Services (onderdeel van DELTA Infra) organiseert op 15 april aanstaande op Deltapark Neeltje Jans, halverwege de Oosterscheldekering. De bijeenkomst, die wordt geopend door gedeputeerde Marten Wiersma, biedt belangstellenden de gelegenheid zich te laten bijpraten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van windenergie en te netwerken met collega's uit de regio.
Innovatie
Eén van de sprekers, windenergiedeskundige Eize de Vries, werpt een blik in de toekomst. Hij schetst een beeld van de ontwikkeling van windenergie de komende twee decennia. Daarnaast is er ruime aandacht voor innovatie. Om het rendement van windenergie verder te verhogen, steken steeds meer partijen geld in innovatie. Zo levert SKF Asset Management Services uit Goes geavanceerde onderhoudssystemen. DELTA Utility Services, gevestigd in het Vlissingse Sloegebied, biedt onderhoudsdiensten aan en doet daarnaast onderzoek naar efficiëntere vormen van onderhoud.

Experimenteel onderzoek
Zo experimenteert DUS op dit moment in het Sloegebied met een nieuwe manier van smering, waardoor de onderhoudskosten van windturbines aanzienlijk kunnen verminderen. Het onderzoek wordt uitgevoerd in drie vergelijkbare turbines: één met de gebruikelijke smering en twee waarbij een nieuwe filtertechniek wordt toegepast; door toepassing van een fijner filter kan de smeerolie schoner gehouden worden. De huidige filters kennen meestal een doorlaatwaarde van tien micron, In dit experiment wordt geëxperimenteerd met een doorlaatwaarde van één micron, waardoor veel meer onzuiverheden uit de olie worden verwijderd.

Nieuw netwerk voor de industrie
Intussen is ook gestart met een netwerk voor bedrijven in de windenergiebranche. Onder de vlag van Impuls Zeeland komen bedrijven uit de sector regelmatig bij elkaar om kennis uit te wisselen en het gebruik van windenergie te promoten.