Nederlandse Federatie van Universitair medische centra (NFU)


---

Persbericht

Conferentie Brussel, 15-4-10 "Healthy Ageing: a European Research Priority, the Dutch Perspective"

14-04-10

NFU en ZonMw lanceren Europese onderzoeksprioriteiten in Brussel Twee Eurocommissarissen aanwezig bij conferentie 8 UMC's

BRUSSEL - De Nederlandse Federatie van Universitaire Medische Centra (NFU) en ZonMw organiseren op 15 april in Brussel de conferentie "Healthy Ageing: a European Research Priority, the Dutch Perspective". In aanwezigheid van Eurocommissarissen Mr John Dalli (Volksgezondheid en Consumentenbeleid) en Mevr Maire Geoghegan Quinn (Onderzoek en Innovatie) presenteren zij hun gezamenlijke Europese onderzoeksprioriteiten. Europarlementariƫr Judith Merkies is gastvrouw van de conferentie.

De NFU en ZonMw presenteren zich in Brussel omdat nu de voorbereidingen beginnen voor de toekomstige Europese onderzoeksprogramma's. In 2014 start een nieuwe programmaperiode voor Europees onderzoeksbeleid. De gedachtevorming daarvoor is na de inauguratie van de nieuwe Europese Commissie gestart. Het Nederlandse biomedische onderzoeksveld wil hier proactief op inspelen en biedt zichzelf aan als gesprekspartner in de komende discussies.

De NFU en ZonMw hebben in hun position paper vijf thematische prioriteiten geformuleerd: healthy ageing, neurodegeneratieve ziekten (in het bijzonder Alzheimer), metabool syndroom en obesitas (focus op systeembiologie), regeneratieve geneeskunde en public health onderzoek. Daarnaast zijn drie prioriteiten op het terrein van onderzoeksinfrastructuren benoemd: biobanken, bio-imaging en klinisch onderzoek. Deze grootschalige onderzoeksinfrastructuren vormen de ruggengraat voor de aanpak van de grote uitdagingen voor de Europese Unie op het gebied van gezondheid en vergrijzing.

De conferentie start met een exclusieve ontbijtsessie. De openingsspeech wordt verzorgd door Eurocommissaris Mr John Dalli. Vervolgens wordt de position paper toegelicht door Frans Jaspers (UMCG/NFU). Daarna start het plenaire gedeelte met een openingsspeech van Eurocommissaris Mevr Maire Geoghegan Quinn. Voorts neemt Eduard Klasen (LUMC/NFU) het stokje over en zal de sessie voorzitten. Er komen een zevental experts aan het woord. Tijdens de bijeenkomst zal onder andere gepleit worden voor het stimuleren van talent via de European Research Council, een duurzaam financieringsmechanisme voor de grootschalige onderzoeksinfrastructuren en aandacht voor de consequenties van een vergrijzende bevolking in de EU met daarbij horende langdurige grootschalige programma's.