Gemeente Woerden

Restauratie poortgebouw Hogewal voltooid

15-04-2010
Om zichtbare restanten van de geschiedenis van Woerden te behouden voor de toekomst, onderhoudt en restaureert de gemeente monumenten. Hogewal na restauratie
In de zomer van 2009 is gestart met restauratiewerkzaamheden aan het poortgebouw en de ommuring van begraafplaats Hogewal. Onlangs zijn deze werkzaamheden afgerond, ruim zes maanden later dan dat oorspronkelijk de bedoeling was. De houten kapconstructie van het rijksmonument bleek in een slechtere staat te verkeren dan voorzien. Houtworm en boktor richtten dusdanig veel schade aan dat de complete kapconstructie vervangen moest worden.

In samenwerking met de Commissie voor Monumenten en Cultuurlandschap heeft het poortgebouw de historische kleuren uit de periode 1900-1950 terug gekregen.

Het tweede deel van de restauratie van begraafplaats Hogewal kan nu van start gaan. Dit betreft een restauratie van de grafvelden, zodat de begraafplaats straks toegankelijk wordt voor publiek. Een inventarisatie, een subsidieaanvraag en een aanbesteding zijn dan noodzakelijk.