Gemeente Zwolle

Zwolle viert bevrijding `45

Op woensdag 14 april 2010 is het precies 65 jaar geleden dat Zwolle werd bevrijd. Daarom vonden er tal van activiteiten in de stad plaats.

Leerlingen van basisschool De Octopus verzorgden in het bijzijn van Wijk-wethouder Martin Knol een plechtigheid bij het door hen geadopteerde monument aan de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid.

Bloemlegging Ter Pelkwijkpark

Later die ochtend vond een herdenking plaats bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. Burgemeester Henk Jan Meijer woonde namens de gemeente Zwolle de herdenking bij die door leerlingen van de Geert Grote School en de Koningin Emmaschool was georganiseerd. Kinderen lazen gedichten voor, speelden muziek en legden bloemen neer bij het door hen geadopteerde monument.

Start tentoonstelling

Vervolgens gingen leerlingen en burgemeester Meijer op weg naar het stadhuis, waar de tentoonstelling `Veteranen. In dienst van de Vrede' werd geopend, die van 15 april tot en met 4 mei 2010 in de hal van het stadhuis te bezichtigen is.

Collectie Zwolle '40-`45

In het Historisch Centrum Overijssel (HCO) aan de Eikenstraat werd de Collectie Zwolle '40-'45 officieel gepresenteerd. Een deel van de collectie is verwerkt in de educatieve tentoonstelling `Vóór de Vrede', die tijdens werkdagen tot en met 7 mei 2010 in het HCO te zien is.

Bevrijdingconcert

's Avonds worden de activiteiten afgesloten met een bevrijdingsconcert in de Grote- of St. Michaëlskerk. Tijdens het concert voor en door Zwollenaren dragen diverse Zwolse koren en orkesten hun muzikale steentje bij. Daarnaast lezen leerlingen van de basisscholen een zelf geschreven gedicht voor.