Plant Research International


Actieve Rhizoctonia-besmetting leidt tot ziektewerende bodem
15 apr 2010
Onderdeel: Plant Research International

Uit onderzoek van Plant Research International, onderdeel van Wageningen UR, blijkt dat grond die vatbaar is voor Rhizoctonia solani weerbaar gemaakt kan worden tegen deze bodemziekte door de grond één of meerdere malen met R. solani te besmetten. Ook percelen waarop in het verleden bloemkool is geteeld, bleken ziektewerend.

De weerbare grond bevatte een grote hoeveelheid Lysobacter, een bacterie die een remmende werking heeft op R. solani. Hoewel nog onduidelijk is hoe de bodemweerbaarheid tegen R. solani tot stand komt, wordt de belangrijke rol van deze bacterie bij de bestrijding van R. solani opnieuw bevestigd.

In het onderzoek werd de bodemweerbaarheid op twee zeekleigrondsoorten onderzocht. De ene grondsoort had een 40 jaar lange bloemkoolgeschiedenis achter de rug; de andere grondsoort kwam van een perenboomgaard waar 40 jaar geen bloemkool op was geteeld. Op beide grondsoorten werd ofwel vijf keer achter elkaar bloemkool geteeld of de grond bleef braak liggen. Op de met bloemkool geteelde grond werd deze eenmalig met R. solani besmet of bij elke teelt. De bodemweerbaarheid werd gemeten in een kiemtest en via het meten van de mate van verspreiding van ziektesymptomen in jonge planten.

Uit de resultaten bleek dat alle met bloemkool geteelde grond weerbaar was tegen R. solani. De bodemweerbaarheid was echter beduidend groter bij de grondsoorten die in de opeenvolgende bloemkoolteelten met R. solani waren besmet. De weerbare grondsoorten bevatten een veel hoger percentage bacteriën die in staat is de bodempathogeen R. solani af te remmen. Deze bacteriën werden geïdentificeerd als Lysobacter (56%), Streptomyces (23%) en Pseudomonas (21%).

De rol van Lysobacter bij bodemweerbaarheid werd bevestigd door een Taqman PCR-detectietoets. Hieruit bleek dat er veel meer Lysobacter aanwezig was in de weerbare bloemkoolgrond dan in de niet-weerbare perenboomgaardgrond.

Joeke Postma, onderzoeker van Plant Research International en eerste auteur van de publicatie in Soil Biology & Biochemistry over dit onderzoek, stelt dat hoewel het nog niet duidelijk is hoe bodemweerbaarheid tegen Rhizoctonia solani ontstaat, opnieuw blijkt dat de antagonistische Lysobacter hierin een belangrijke en veel belovende sleutelrol vervult.

---