Provincie Flevoland
Vanuit partnerschap werken aan vitaal platteland

Publicatiedatum: 15 april 2010

De provincie Flevoland investeert de komende jaren ruim 20 miljoen euro in natuur en landschap. Afspraken daarover zijn woensdag 14 april vastgelegd in een contract met de natuurbeheerders Flevo-landschap, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Het contract betreft meerjarige afspraken die een effectief instrument vormen voor het laten ontstaan van een vitaal platteland. Gedeputeerde Anne Bliek (natuur & platteland): `We zijn samen vastbesloten om de kwaliteit van de Flevolandse natuur te versterken op weg naar een vitaal platteland. We hebben ook financile afspraken gemaakt voor de inrichting van natuurterreinen en projecten op het gebied van soortenbeleid, cultuurhistorie en recreatieve voorzieningen, projecten die passen binnen het Provinciaal Meerjarenprogramma Landelijk Gebied (pMJP).'

Kleinschalig en groot

De meerjarenafspraken gaan over zowel kleinschalige als hele grote projecten. Voorbeelden van projecten zijn het beter zichtbaar maken van de rivier de Laakse Slenk en het realiseren van nieuwe natuur op de dijk van de Rotterdamse Hoek. Deze en andere projecten kunnen vanaf nu zonder aparte subsidieaanvraag gerealiseerd worden.

OostvaardersWold

Een zeer omvangrijk project is de start van de realisatie van de verbindingszone OostvaardersWold. Het Horsterwold bij Zeewolde en het Kotterbos bij Almere worden heringericht zodat zowel aan de noord- als zuidzijde van het OostvaardersWold aaneengesloten natuur ontstaat. In totaal ontstaat door de realisatie van het OostvaardersWold een natuur- en recreatiegebied van 15.000 hectare in Zuidelijk Flevoland.

Nieuw

Subsidie verlenen voor een meerjarig uitvoeringsprogramma is nieuw binnen Flevoland. Partnerschap en tempo maken met de uitvoering staan centraal. Bliek: `Mooi is dat iedereen vanaf nu weet wat er moet gebeuren en hoeveel geld daarvoor beschikbaar is. Door meerjarige afspraken te maken is in n keer duidelijk welke projecten we gaan uitvoeren in de periode tot en met 2013. Dit voorkomt onnodig gedoe en bureaucratie.'