Fotowedstrijd: fotografeer een scheepsramp

15/04/2010 11:02

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

PERSBERICHT

Lelystad, 15 april 2010

FOTOWEDSTRIJD: FOTOGRAFEER EEN SCHEEPSRAMP

Wie maakt de foto die het beste een scheepsramp verbeeldt? De Afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Lelystad heeft een fotowedstrijd uitgeschreven, met als onderwerp: scheepsrampen. Jong én oud worden uitgedaagd om met vakmanschap en fantasie het drama van de ondergang van een schip uit te beelden.

Met de ingezonden foto's zal een expositie worden ingericht die tijdens de Week van de Geschiedenis wordt geopend. De drie prijswinnaars krijgen een geheel verzorgd dagje in Batavia, aan de Lelystadse kust aangeboden. De inzendtermijn sluit op zondag 15 augustus.

Maritieme vondsten

Scheeps- en onderwaterarcheologie spreekt tot de verbeelding. Aan elke scheepsarcheologische vondst is immers een drama vooraf gegaan. Vaak is een schip, waarvan soms eeuwen later het wrak wordt teruggevonden, met man en muis vergaan. De tienduizenden maritieme vondsten die bij de Afdeling Scheeps-archeologie in het depot worden bewaard, getuigen daarvan.

Land en water

De landelijke Week van de Geschiedenis vindt dit jaar plaats van 16 t/m 24 oktober. Het thema 'land en water' sluit naadloos aan bij scheepsarcheologie. Scheepswrakken worden aangetroffen onder water, maar ook op het land. Flevoland bijvoorbeeld is het grootste scheepswrakkenkerkhof ter wereld. Ook elders in ons land is een schat aan scheepsarcheologisch materiaal boven water gehaald.

Jury

Een deskundige jury bestaande uit specialisten op het gebied van fotografie en/of scheepsarcheologie zal de ingezonden foto's beoordelen. Daarbij zal worden gelet op zeggingskracht, originaliteit en kwaliteit.

Het wedstrijdreglement is te vinden op www.batavia.nl en www.cultureelerfgoed.nl/fotowedstrijd. Hier zijn tevens tips te vinden over plaatsen waar scheepswrakken, oude schepen of replica's te fotograferen zijn.