Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Doorgaan met aanpak fietsdiefstal

Den Haag, 15 april 2010

De ANWB denkt dat het aantal fietsdiefstallen nog veel verder omlaag kan en roept overheden, bedrijfsleven en consumenten op om juist nu door te pakken in de aanpak van fietsdiefstal. De angst voor fietsdiefstal heeft invloed op de mobiliteit van mensen. De ANWB weet uit eigen onderzoek dat mensen de fiets niet pakken omdat ze bang zijn dat hun rijwiel wordt gestolen.

Juist vanmorgen maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken cijfers bekend waaruit valt af te leiden dat het met de fietsendiefstal de goede kant opgaat. De cijfers geven een daling aan. Volgens de ANWB is dat een stap in de goede richting. Maar er worden nog altijd 530.000 fietsen per jaar gestolen. Dat komt neer op 3 % van het totale aantal fietsen. In vergelijking met andere voertuigen is dat heel hoog.

De ANWB vindt dat de aanpak van fietsendiefstal met onverminderde energie moet worden voortgezet. Er is behoefte aan meer beveiligde fietsenstallingen en meer mogelijkheden om de fiets vast te zetten.

Uit onderzoek van de ANWB blijkt dat 53% van de gestolen fietsen met slechts één slot op slot stond en niet vast aan bijvoorbeeld een hek of lantaarnpaal. Zo'n 42% van de ondervraagden kent de registratiegegevens van zijn fiets niet en kan derhalve geen volledige aangifte doen. Bovendien blijken veel mensen niet op de hoogte te zijn van de aanwezigheid van een antidiefstalchip in hun fiets.

Tips voor fietsers die diefstal willen voorkomen:

Zet je fiets vast aan bijv. een hek
Gebruik twee sloten
Gebruik goedgekeurde ART-sloten
Zet je fiets in een bewaakte fietsenstalling
Ken de gegevens van je fiets en schrijf ze ergens op