Maxima geeft startsein verkeersexamen

15/04/2010 11:20

Veilig Verkeer Nederland

H.K.H. Prinses Màxima heeft vanochtend in 's-Hertogenbosch het startsein gegeven voor het schriftelijk verkeersexamen van Veilig Verkeer Nederland. Ongeveer 200.000 leerlingen van alle basisscholen in Nederland maakten op dat moment het examen.

H.K.H. Prinses Màxima arriveerde verrassenderwijs op de fiets. Daarna werd zij toegezongen door de 700 leerlingen van basisscholen De Vlieger en Jeroen Bosch. Zij hadden een speciaal verkeerslied voor de prinses gemaakt.

VVN-voorzitter Karla Peijs benadrukte in haar welkomstwoord de taak van ouders in de opvoeding van kinderen op het gebied van verkeersvaardigheid. "Zo moeilijk is het niet, om af en toe met je kind te gaan fietsen. Dit geldt ook voor opa's en oma's!", aldus Peijs.

Minister Eurlings benadrukte dat fietsen 'fun' is, maar dat je als fietser tegelijkertijd ook kwetsbaar bent.

Tijdens de bespreking van het schriftelijk verkeersexamen gaf Prinses Màxima aan dat zij af en toe met haar kinderen naar school fietst. Op een vraag van een van de kinderen of de prinses ook verkeersexamen had gedaan, gaf zij aan dat zij in Argentinië niet gewend was om naar school te fietsen vanwege de grote afstanden.

De komende tijd zullen de basisscholen het praktisch verkeersexamen afnemen, waarbij leerlingen een route fietsen van 6 kilometer waarin ze laten zien dat ze alle regels veilig toepassen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.