Novib

Aantal verkrachtingen in Oost-Congo vertoont onrustbarend patroon

Oxfam-rapport toont aan dat in 60 procent van de verkrachtingsgevallen sprake is van groepsverkrachting, meer dan de helft van de slachtoffers werd in eigen huis verkracht, en het aantal verkrachtingen door burgers neemt enorm toe.

Uitgebreid onderzoek onder slachtoffers van verkrachtingen in de Democratische Republiek Congo (DRC) toont aan dat 60 procent van hen door groepen gewapende soldaten of militieleden werd verkracht. Meer dan de helft van deze verkrachtingen vond s nachts in het huis van het slachtoffer plaats, vaak in het bijzijn van de echtgenoot en kinderen. Verder laat het onderzoek zien dat in de periode 2004-2008 het aantal verkrachtingen door burgers verontrustend is toegenomen.

Het bovengenoemde onderzoek is in opdracht van Oxfam uitgevoerd door het Harvard Humanitarian Initiative. Deze heeft over een periode van vier jaar de gegevens van 4.311 verkrachte vrouwen verzameld en geanalyseerd. De vrouwen werden behandeld in het Panzi-ziekenhuis in de provincie Zuid-Kivu, Congo. Het onderzoek vormt de basis van het Oxfam-rapport Now, the world without me.

Verkrachtingen op deze schaal en in deze brute vormen zijn een schandaal. Dit hoort ons wakker te schudden op het moment dat er in de Verenigde Naties wordt gesproken over plannen om de veiligheidstroepen uit het land terug te trekken. De situatie is niet veilig zolang vrouwen niet eens thuis veilig kunnen slapen. Het Oxfam-rapport laat zien wanneer en waar vrouwen worden aangevallen en waarom VN-troepen nog steeds een cruciale rol spelen in het scheppen van veiligheid, aldus Eveline Rooymans, beleidsadviseur van Oxfam Novib.

Uit het Oxfam-rapport blijkt dat het aantal verkrachtingen sterk toenam tijdens militaire activiteiten. Volgens de VN werden er in 2009 in Zuid-Kivu meer dan 5.000 vrouwen verkracht, Ook op dit moment zijn er in Oost-Congo voortdurend militaire offensieven tegen militie-groepen. Het Oxfam-rapport verschijnt vlak voor het bezoek op 17 april van een VN-Veiligheidsraad-delegatie aan Congo. De Veiligheidsraad besluit in mei of het mandaat van de VN-veiligheidstroepen in Oost-Congo vernieuwd wordt.

Het Oxfam-rapport signaleert ook dat in 2004 minder dan 1 procent van de verkrachtingen door burgers werden gepleegd. In 2008 was dat opgelopen tot 38 procent. Susan Bartles, de hoofdonderzoeker van het Harvard Humanitarian Initiative: Dit onderzoek bevestigt onze vermoedens: seksueel geweld is een normaler verschijnsel geworden in de Congolese burgermaatschappij. Verkrachting lijkt een meer aanvaardbare misdaad te worden door de schaal waarop die tijdens de oorlog werd toegepast. Ook al kent Congo ten aanzien van verkrachtingen een van de meest progressieve wetgevingen in Afrika, er worden nog maar weinig verkrachters vervolgd.

Noot voor redactie