Gemeente Venray



01 april 2010

Vertouwen tussen partijen nog broos

Bemiddeling tussen dorpen en SPO Venray afgerond

Op 31 maart jl. heeft het laatste van de drie bemiddelende gesprekken tussen de dorpen Vredepeel, Heide, Veulen, Castenray en de Stichting Primair Onderwijs Venray (SPOVenray) plaatsgevonden. De drie gesprekken vonden plaats onder leiding van Henk Verstegen, gebiedscoördinator van de gemeente. Resultaat van de gesprekken is een broos vertrouwen tussen partijen. De bemiddelingsgesprekken zijn gehouden nadat bleek dat het vertrouwen van de vier dorpen in het SPO Venray tot een onaanvaardbaar niveau was gedaald.

In de inforaad van 4 maart jl. werd gesproken over de onderwijsnotitie van SPO Venray. In deze vergadering hebben diverse geledingen uit de dorpen en wijken hun mening gegeven over de onderwijsnotitie. Daarbij werd duidelijk dat het vertrouwen in SPO Venray tot een onaanvaardbaar niveau was gedaald. Toch gaven alle partijen aan dat zij bereid waren om met elkaar in gesprek te gaan om de verschillen te overbruggen. Inmiddels hebben de gesprekken plaatsgevonden. Doel van deze gesprekken; het geschade vertrouwen herstellen.

Vertrouwen tussen dorpen en SPO Venray nog broos

Tijdens deze gesprekken zijn over en weer zaken verhelderd, nader toegelicht en beargumenteerd. Pijnpunten zijn benoemd en in hun context geplaatst. Dit heeft tot resultaat dat er sprake is van een broos vertrouwen waarvan alle partijen zich realiseren dat er zorgvuldig mee moet worden omgegaan.

Gedurende de gesprekken is aan de directie van SPOVenray gevraagd om bij de Raad van Toezicht (RvT) en de Gemeenschappelijke Medezeggenschapsraad (GMR) om een `time-out' te vragen. De RvT heeft hiermee ingestemd en is bereid de procedure op te schorten tot 1 oktober 2010. De GMR deed een tegenvoorstel en bood aan om de procedure `op te knippen' in twee delen. Een algemeen deel dat men graag voor de vakantieperiode afgehandeld wil zien en een uitwerkingsdeel waarvoor dan meer tijd beschikbaar is. De vier dorpen blijven echter van mening dat uitstel van besluitvorming door zowel de RvT als de GMR noodzakelijk is. Zij kunnen het voorstel van de GMR dus niet accepteren. Bovendien vinden de dorpen dat het uitstel dat door de RvT is aangeboden te kort.

Nieuwe situatie door opdracht gemeenteraad

Op 30 maart jl. is in de gemeenteraadsvergadering door de raad aan het college van B en W een opdracht verstrekt waarin de kaders zijn aangegeven hoe dit dossier verder te behandelen. Dit levert een nieuwe situatie op waarin SPOVenray en met name de RvT en de GMR hebben aangegeven zich opnieuw op hun positie te willen beraden.

Gezamenlijke partijen zijn het met de gemeenteraad eens dat gestreefd moet worden naar een zo breed mogelijk draagvlak. Daarvoor is een verbreding van de huidige werkgroep noodzakelijk. Zowel ouders, wijken en de andere dorpen zullen vertegenwoordigd moeten zijn. Vanuit de huidige werkgroep is voorgesteld hiervoor twee vertegenwoordigers vanuit het Wijkraden- en twee vanuit het Dorpsradenoverleg te vragen. Ook over de vertegenwoordiging van de ouders in de werkgroep wordt nog nader overlegd. Daarnaast wordt een onafhankelijke voorzitter aangetrokken alsmede een onafhankelijk expert op het gebied van onderwijs c.q. onderwijsfinanciën. Het is de bedoeling dat deze verbrede werkgroep nog in de eerste helft van april aan de slag gaat.

Een van de kaders uit de raadsopdracht luidt dat er voor het einde van dit jaar duidelijkheid moet zijn.