FNV KIEM

Kanshebbers VSCD Klassieke Muziekprijzen bekend

donderdag 15 april 2010

De eerste genomineerden voor de VSCD Klassieke Muziekprijzen 2010 zijn bekend. De VSCD Klassieke Muziekprijzen worden uitgereikt in 4 categorieën: nieuwe generatie musici, meest indrukwekkende prestatie van een (klein) ensemble, meest indrukwekkende prestatie van een orkest/groot ensemble of organisatie en meest indrukwekkende individuele prestatie. De prijzen worden dit najaar uitgereikt op een n.t.b. tijdstip en plaats. In juni volgt de laatste nominatieronde.

Genomineerd zijn:

Nieuwe generatie musici:

Simone Lamsma
Telkens opnieuw geeft de jonge Nederlandse violiste Simone Lamsma in de meest veeleisende werken blijk van een opvallende rijpheid. Zo interpreteerde zij in de afgelopen periode twee grote 20ste-eeuwse vioolconcerten die zowel in technisch als muzikaal opzicht het uiterste van de solist verlangen: het Eerste vioolconcert van Sjostakovitsj en het Vioolconcert van Britten. In beide gevallen kwam de pers woorden tekort om haar spel te omschrijven. "Verbluffend" schreef de ene recensent, terwijl in een ander landelijk dagblad te lezen viel, dat "Simone Lamsma de wereldtop nadert".

cord'&vento
cord'&vento is een jong ensemble dat in korte tijd aanzien heeft verworven op de Nederlandse podia. Gitarist Izhar Elias, klavecinist Alessandro Pianu en blokfluitist Erik Bosgraaf vormen de kern van een hechte groep die zich specialiseert in oude muziek, en die met hetzelfde gemak wereldpremières van speciaal in opdracht van het ensemble geschreven composities speelt. Het virtuoze en gepassioneerde spel van met name Erik Bosgraaf dwingt je tot luisteren. Een bijzondere groep musici dus, die de podia gaat bestormen met zijn opmerkelijke repertoirekeuze en uitmuntende spel.

Meest indrukwekkende prestatie van een (klein) ensemble

Gesualdo Consort Amsterdam
Het Gesualdo Consort Amsterdam bestaat uit een zestal zangers, onder wie de oprichter van het ensemble, de bas-bariton Harry van der Kamp. In de 26 jaar van zijn bestaan heeft het ensemble veel vergeten repertoire uit de 16e en 17e eeuw aan de vergetelheid ontrukt. Het is voornamelijk aan het Gesualdo Consort Amsterdam te danken dat Sweelinck als vocaal componist niet langer een naam uit de geschiedenisboeken is, maar een componist van springlevende muziek van internationale statuur.

Storioni Trio
Het Storioni Trio heeft sinds drie jaar zijn eigen kamermuziekfestival in Noord-Brabant. In een razend tempo hebben festival en trio een naam opgebouwd met innovatieve programma's, voorzien van een zeer persoonlijke touch die allerminst een vertrouwd concertpubliek van zich vervreemdt. Zo bewezen zij in januari 2010 toen zij optraden met de jonge sopraan Evelina Dobraceva en drie dansers van Rotterdam Dance Works. Een memorabele en zinnenstrelende uitvoering van de ''Romancen Suite' van Sjostakovitsj waarin het beste van drie werelden samen kwam: het rijke kleurenpalet van Dobraceva, de subtiele choreografie van Ton Simons en een intens spelend Storioni Trio.

Meest indrukwekkende prestatie van een orkest/groot ensemble of organisatie:

Het Monteverdi Choir o.l.v. Sir John Eliot Gardiner Het Monteverdi Choir geldt voor veel koorliefhebbers als het beste koor ter wereld. Telkens opnieuw frappeert Gardiners vermogen zijn interpretatie van een koorwerk vanuit diepgaand inzicht in de verhouding tussen muziek en tekst op te bouwen. Gardiner dirigeerde in Nederland behalve zijn eigen ensembles onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest, het European Union Youth Orchestra en het London Symphony Orchestra.

Britten Sinfonia
Onder de bezielende leiding van David Butcher bewijst het strijkorkest Britten Sinfonia al jaren dat wat onmogelijk lijkt, bij hen wel degelijk mogelijk is. Britten Sinfonia maakte een tournee langs de Nederlandse concertzalen met 'Impossible Things': het laatste werk van de New Yorkse componist Nico Muhly, dat zij 27 januari 2010 jl. in wereldpremière bracht in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Het ensemble wist bij pers, publiek en jury een overrompelende indruk achter te laten.

Meest indrukwekkende individuele prestatie

Giovanni Antonini
Antonini geldt als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de jongste generatie dirigenten die uitvoeringen van oudere muziek met zowel klassieke orkesten als barokensembles tot een verhelderende ervaring kunnen maken. Met zijn ensemble Il Giardino Armonico heeft hij internationaal veel aanzien verworven.

Emanuel Ax
`musiceert vanuit een goudeerlijke en allesomvattende zachtmoedigheid, recht vanuit zijn hart', aldus Wenneke Savenije afgelopen november in NRC-Handelsblad. Ax, die dit jaar zijn zestigste verjaardag viert, voelt zich in elk genre en in elke situatie op zijn gemak. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het gemak waarmee hij Chopin zowel op een Steinway als op een oude Pleyel kan vertolken, en uit de brede invulling die hij aan zijn concerten geeft.

De VSCD Klassieke Muziek Jury 2009 bestaat uit: Anneke Hogenstijn, voorzitter (directeur programmering, Het Concertgebouw, Amsterdam);
Yvonne van den Berg (programmeur De Oosterpoort, Groningen); Jan Raes (directeur Koninklijk Concertgebouworkest, Amsterdam); Mischa Spel (muziekredacteur NRC Handelsblad);
Frank Veenstra (artistiek manager Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven);
Kees Vlaardingerbroek (artistiek leider Zaterdagmatinee).