Inspectie voor de Gezondheidszorg

zeer gering

Kans op vrouwelijke genitale verminking in particuliere klinieken zeer gering

Nieuwsbericht | 15-04-2010

De meeste particuliere klinieken hebben een duidelijk beleid met betrekking tot vrouwenbesnijdenis. De kans dat er vrouwen en meisjes in Nederlandse particuliere klinieken worden besneden is zeer klein. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in haar rapport `Particuliere klinieken gaan zorgvuldig om met vragen naar vrouwenbesnijdenis.'

In 2009 kwam 4 keer het verzoek binnen tot vrouwenbesnijdenis. De desbetreffende klinieken hebben dit alle geweigerd. 27 van de 37 klinieken boden schaamlipcorrecties aan. De meeste particuliere klinieken hebben nu een duidelijk beleid als het om vrouwenbesnijdenis en schaamlipcorrecties gaat. Dat is een sterke verbetering ten opzichte van het IGZ onderzoek uit 2007. Het onderzoek uit 2007 heeft waarschijnlijk een bewustwordingsproces in gang gezet. Samen met de ontwikkelde richtlijnen van de wetenschappelijke verenigingen heeft dit tot veranderingen in het professioneel handelen geleid. De IGZ is hier tevreden over.

De IGZ is blij met het feit dat bijna alle plastisch chirurgen die zich bezig houden met esthetische chirurgie lid zijn van de Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC). Richtlijnen en veldnormen worden immers door de NVPC opgesteld en door de leden geaccordeerd.

32 van de 45 onderzochte klinieken gaven aan het standpunt (weigeren van vrouwenbesnijdenis) van de NVPC te kennen. 13 klinieken hebben dat ook in een schriftelijke richtlijn voor hun kliniek beschreven. De IGZ wil dat alle klinieken hun beleid over vrouwenbesnijdenis in een schriftelijke richtlijn hebben vastgelegd en zal dit in 2010 controleren.

Bij drie klinieken heeft de IGZ vervolgtoezicht ingesteld omdat ze zich niet aan de richtlijnen lijken te houden. Daarnaast is er onduidelijkheid over de verantwoordelijkheidsverdeling tussen basisartsen en plastisch chirurgen. De IGZ beveelt de NVPC en Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) aan om hierover beleid op te stellen. De IGZ zal hierover in gesprek gaan met de genoemde partijen.

Meer informatie


* Particuliere klinieken gaan zorgvuldig om met vragen naar vrouwenbesnijdenis15-04-2010 | PDF-document, 87 kB
* Bulletin vrouwelijke genitale verminking15-04-2010 | PDF-document, 604 kB

Zie het origineel