Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Vijfde editie verkiezing Sportgemeente van het Jaar gestart

Oosterbeek, 15 april 2010 - Vandaag start voor het vijfde achtereenvolgende jaar de Verkiezing Sportgemeente van het Jaar. Vereniging Sport en Gemeenten, sportkoepel NOC*NSF en VNG dagen alle Nederlandse gemeenten uit om mee te dingen naar de titel 'Sportgemeente 2010'. In de voorgaande edities hebben Rotterdam, De Bilt en Enschede zelfs twee keer de felbegeerde titel weten te veroveren.

Alle deelnemende gemeenten kunnen zich door de verkiezing Sportgemeente van het Jaar profileren naar hun stakeholders (zoals inwoners, lokale sportinfrastructuur, bedrijfsleven, overheid, etc.).

Vijf nominaties, één winnaar
Deelnemende gemeenten vullen een korte vragenlijst in en schrijven een beknopt essay met als jaarthema 'Sportparticipatie'. In dit thema-essay kunnen de deelnemende gemeenten duidelijk maken hoe de gemeente beleidsmatig en praktisch de sportparticipatiegraad tracht te verhogen. Gemeenten hebben tot 1 juli 2010 de tijd om de ingevulde vragenlijst en het thema-essay in te sturen via www.sportgemeentevanhetjaar.nl.

In augustus worden de vijf genomineerde gemeenten bekendgemaakt, zij zullen zich vanaf 1 september op de website www.sportgemeentevanhetjaar.nl presenteren. Deze presentaties worden beoordeeld door de andere gemeenten in Nederland, dit telt mee in de eindbeoordeling van alle genomineerde gemeenten. Op woensdag 15 september wordt de winnaar Sportgemeente van het Jaar 2010 bekendgemaakt tijdens het landelijke VSG-congres in Enschede. De deelnemende gemeenten ontvangen na afloop van de verkiezing een rapport, waarin de score van de eigen gemeente is afgezet tegen het gemiddelde van alle deelnemende gemeenten.

Sportparticipatie
Het jaarthema is 'Sportparticipatie', een actueel onderwerp vanwege de ambitie in het Olympisch Plan 2028 waarin gestreefd wordt naar een landelijke gemiddelde van 75% sportdeelname in 2016. Een ambitieus streven omdat de sportdeelname nu 65% is en er een grote kans is dat gemeenten op sportstimuleringsactiviteiten gaan bezuinigen.

Op de website www.sportgemeentevanhetjaar.nl is alle informatie over de verkiezing te vinden en kunnen gemeenten zich aanmelden om deel te nemen. De deelnemende gemeenten ontvangen een set affiches waarmee ze hun deelname zichtbaar kunnen maken.


---



Ingezonden persbericht