Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Kamervragen over arbeidsomstandigheden en reorganisatie bij de VWA

Geachte Voorzitter,
Hierbij doe ik u, mede namens de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, de antwoorden toekomen op de vragen die zijn gesteld door de leden Polderman en Van Velzen (beiden SP) over de arbeidsomstandigheden en reorganisatie bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) (ingezonden
19 maart 2010).

1
Klopt het beeld dat geschetst wordt in het voorpagina-artikel getiteld "Chaos bij voedselwaakhond"? 1) Kunt u daarbij ingaan op de genoemde misstanden zoals
- werknemers die werken in een gebouw zonder verwarming en zonder toilet;
- werknemers die staan op een natte vloer, waardoor ze met doorweekte schoenen naar huis gaan;

- werknemers die staan in een ruimte met loeiende machines zonder gehoorbescherming;
- beschermende kleding die niet beschikbaar is;
- werkruimtes waar wordt gerookt (nota bene bij de dienst die de controle op de tabakswet uitvoert)?
Het beeld dat in het artikel wordt geschetst, is niet in overeenstemming met de werkelijkheid. De aangehaalde situatie had betrekking op 3 van de in totaal 50 werknemers van de locatie Wageningen van het laboratorium voedselveiligheid van de VWA. Zij waren als laatsten nog in afwachting van de verhuizing naar de nieuwbouw aldaar. Alle overige werknemers werken al sinds november 2009 in een gloednieuw laboratoriumgebouw. Het tijdelijke gebouw ligt op 100 meter afstand van de nieuwbouw. De sluiting van de resterende werkruimte en de verhuizing naar het hoofdgebouw waren voorzien op 17 maart en zijn inmiddels gerealiseerd. Het tijdelijke gebouw was voorzien van verwarming. Als gevolg van fouten van de aannemer is er echter de laatste 10 dagen geen verwarming meer geweest in de werkruimte. De toiletten waren sinds 1 januari 2010 om veiligheidsredenen niet meer bereikbaar. De medewerkers konden daarvoor terecht in het hoofdgebouw.
De werknemers hadden de beschikking over laarzen en op naam gestelde gehoorbeschermers. Alle medewerkers van het laboratorium hebben de beschikking over door de dienst ter beschikking gestelde laboratoriumjassen.
Datum 15 april 2010
Betreft Kamervragen over arbeidsomstandigheden en reorganisatie bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)
VWA
Prinses Beatrixlaan 2

2595 AL Den Haag

Postbus 19506

2500 CM DEN HAAG
www.vwa.nl
Onze referentie
VWA/2010/8232
Uw referentie

2010Z04987
Het is binnen de VWA-laboratoria verboden te roken. In de betreffende ruimten hebben de leidinggevende noch de Arbeidsinspectie tekenen aangetroffen die duiden op roken op de werkplek. Van de twee personen die permanent werkzaam waren in het gebouw, was de persoon die in het artikel wordt genoemd de enige roker.

2
Wilt u de Arbeidsinspectie zo spoedig mogelijk hierop af sturen? Wilt u het rapport van de Arbeidsinspectie en informatie over de hoogte van de boete vervolgens zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen twee weken naar de Kamer sturen?
De Arbeidsinspectie heeft op dinsdag 16 maart 2010 op eigen initiatief een inspectie ter plaatse uitgevoerd en geconstateerd dat er geen sprake is van overtredingen van de Arbeidsomstandighedenwet.

3
Wanneer denkt u de arbeidsomstandigheden in lijn te hebben gebracht met de nationale en internationale wetten en richtlijnen? Welke maatregelen gaat u daarvoor nemen? De arbeidsomstandigheden bij het laboratorium voedselveiligheid van de VWA voldoen aan de nationale en internationale wetgeving.

4
Kunt u inzicht geven in hoeverre de barre arbeidsomstandigheden de kwaliteit van het werk van de VWA schaden?
Er is op geen enkel moment sprake geweest van barre werkomstandigheden, dus het werk van de VWA is ook niet geschaad. De VWA heeft de beschikking over zeer goede faciliteiten voor laboratoriumonderzoek.

5 en 6
Klopt de informatie die wij bij telefonisch contact met het betreffende VWA-laboratorium kregen, dat de betrokken medewerkers er sinds 15 maart jl. niet meer werken? Wat is er met deze klokkenluiders gebeurd? Waar werken zij nu en hoe is de beëindiging van de arbeidsovereenkomst in zijn werk gegaan?
Hoe verhoudt het beleid van het ministerie van LNV zich tot het beleid van het ministerie van SZW als het gaat om de omgang met mensen die kritisch zijn? Is de VWA exemplarisch voor dit beleid of wijkt de VWA hiervan af? Hoe verklaart u eventuele afwijkingen en een slechte reputatie van de VWA betreffende de omgang met klokkenluiders?
Er is geen sprake van wegsturen van "klokkenluiders". Al eerder was besloten het contract van de uitzendkracht om wie het hier gaat, te beëindigen per 15 maart 2010, dus nog voor het artikel in De Telegraaf.

7, 8 en 9
Kunnen wij uit de berichtgeving van de misstanden concluderen dat deze fusie/ bezuinigingsoperatie ten koste gaat van de bedrijfsvoering? Zo nee: kunt u aantonen dat de fusie niet de kwaliteit van het werk en de arbeidsomstandigheden aantasten? Zo ja, deelt u de mening dat dit voor een kabinet reden moet zijn om de fusie te stoppen? Hoe gaat u ervoor zorgen dat reorganisatiemaatregelen in de toekomst niet ten koste gaan van het personeel en de bedrijfsvoering?
Hoe kunnen werknemers onder deze omstandigheden kwaliteitsverbetering als doelstelling hebben? Hoe stuurt de leiding aan op kwaliteitsverbetering naast of boven sturen op efficiency? Ziet u de reorganisatie als kwaliteitsverbetering of eerder als bezuinigingsslag met als doel personeel en gebouwen af te stoten?
De berichtgeving over het laboratorium voedselveiligheid van de VWA in Wageningen heeft geen relatie met de fusie van de VWA met de AID en PD.

10
Wilt u de Kamer een brief sturen over de manier waarop het opschorten van de fusie (n.a.v. de controversieelverklaring) vorm wordt gegeven en welke gevolgen deze vormgeving heeft voor het personeel en de organisatie?
Er is thans geen sprake van nieuwe besluiten. Ik zie derhalve geen reden om over dit onderwerp een brief te sturen.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg

1) De Telegraaf, 16 maart 2010