Stichting Dark & Light start campagne tegen kinderstaar

15/04/2010 12:55

Dark & Light Blind Care

VEENENDAAL - Vanaf vandaag vraagt Stichting Dark & Light opnieuw aandacht voor staar bij kinderen in ontwikkelingslanden. Bijna iedere minuut wordt ergens ter wereld een kind blind. In ruim 40% van de gevallen had blindheid voorkomen of behandeld kunnen worden. Naast ondervoeding en infectieziekten is staar één van de belangrijkste veroorzakers van blindheid bij kinderen.

Centraal in de campagne staat Seble, een meisje van zeven jaar uit Ethiopië. Dankzij een staaroperatie kon blindheid worden voorkomen. Voor veel andere kinderen in ontwikkelingslanden geldt dat helaas nog niet. Staar blijft vaak onopgemerkt of onbehandeld. En dat terwijl een zichtherstellende staaroperatie voor gemiddeld 35 euro kan worden uitgevoerd.

Met deze campagne wil Dark & Light meer draagvlak creëren voor de strijd tegen onnodige blindheid in Azië en Afrika.

Feiten blindheid bij kinderen

Wereldwijd 1,4 miljoen blinde kinderen

90% daarvan woont in ontwikkelingslanden

Iedere minuut wordt ergens ter wereld een kind blind

Belangrijkste oorzaken: staar, infectieziekten en ondervoeding

40% van alle blindheid bij kinderen is te voorkomen of te behandelen

Opsporing

In 2008 heeft Dark & Light heeft samen met partnerorganisatie Kilimanjaro Centre for Community Ophthalmology (KCCO) in Tanzania een handboek ontwikkeld om staar bij kinderen te bestrijden. Dit handboek helpt medici en niet-medici in heel Afrika om kinderen met staar op te sporen en de juiste behandeling te geven. In een land als Tanzania met een populatie van 34 miljoen mensen zullen zo'n 3.400 kinderen met staar leven (100 kinderen op een miljoen personen).

Opsporing is een belangrijke eerste stap: veel ouders zijn onbekend met de mogelijkheden voor operatie of hebben verkeerde ideeën over de oorzaken en de mogelijke oplossing. Vaak denken ouders met een blind kind dat er niets aan te doen is. Soms weten ouders dat operatie mogelijk is, maar denken ze te moeten wachten tot het kind ouder is. Het tegendeel is het geval: hoe eerder een kind met staar wordt behandeld hoe groter de kans op goed zicht na de operatie.

Impact

Blinden tellen in ontwikkelingslanden nauwelijks mee. Ze worden vaak uitgesloten van onderwijs en werk. Erger nog, ze worden als minderwaardig beschouwd. Dark & Light legt zich daar niet bij neer. Daarom steunt Dark & Light lokale organisaties in ontwikkelingslanden die zich inzetten voor betere oogzorg, zodat minder mensen onnodig blind worden. Ook helpen we blinden en slechtzienden met onderwijs, vaktrainingen, voorlichting en hulpmiddelen om hun isolement te doorbreken.

Praktijk

Dark & Light heeft voor het jaar 2010 de volgende aantallen staaroperaties - bij zowel kinderen als volwassenen - gepland:

Afghanistan: 1.100

Bangladesh: 640

Cambodja: 1.500

Ethiopië: 2.800

Indonesië: 1.500

Nigeria: 220

Soedan: 800

Totaal: 8.560

Campagne

Om het Nederlandse publiek te informeren over de gevolgen van kinderstaar, start Dark & Light vanaf vandaag een advertentiecampagne in diverse dagbladen en tijdschriften. Daarnaast heeft Dark & Light voor het basisonderwijs de musical "Dit moet je zien!' geschreven. Het is een verhaal met een boodschap: ieder kind is waardevol, ook wanneer je 'anders' bent. De musical kan gratis worden aangevraagd door basisscholen.





http://www.darkandlight.org