Gemeente Stein


Vrijstellingsnormen archeologie in Stein

Minder regels, minder kosten en bodemschatten behouden

De gemeente Stein heeft vrijstellingsnormen voor archeologisch onderzoek vastgesteld voor (ver)bouwplannen en vastgelegd in het facetbestemmingsplan Archeologie. Daarmee heeft Stein als eerste gemeente in Limburg het archeologie-beleid planologisch vertaald.âDuidelijk beleid, minder regels en minder kosten voor onze inwoners. We graven zo min mogelijk op en geven prioriteit aan het behoud van archeologische waarden in de grond. In het algemeen geldt dat archeologische resten bij voorkeur in de grond moeten worden behouden. Belangrijk uitgangspunt is verder om de archeologie te gebruiken als inspiratiebron voor planontwikkeling; wordt er iets gevonden om het dan zichtbaar te maken in ontwerpen voor architectuur en infra bijvoorbeeldâ, aldus wethouder José Ie. Grafkelder

Bandkeramische cultuur
De archeologische identiteit van de gemeente Stein, maar ook Beek en Sittard-Geleen, wordt bepaald door de Bandkeramische Cultuur. Deze gemeenten liggen binnen het nederzettingengebied van de Graetheide. Stein heeft een rijke archeologische geschiedenis. Dit is in beeld gebracht op de archeologische beleidskaart welke een overzicht geeft van alle bekende en verwachte archeologische waarden binnen het grondgebied van Stein. Deze worden ingedeeld in een zestal gebieden waaraan adviezen zijn gekoppeld voor archeologisch onderzoek.

Werkbare normen
De gemeente heeft een zorgplicht voor de archeologie. Het gaat om een verplichting die is verbonden aan bouw-, sloop- of aanlegvergunningen. âOmdat het opleggen van archeologische verplichtingen op een klein schaalniveau een last is voor de burger, het weinig zinvolle wetenschappelijk informatie oplevert en het een afbreukrisico vormt voor het maatschappelijk draagvlak van de archeolo-gische monumentenzorg, heeft Stein werkbare normen opgesteldâ, aldus wethouder Ie.

Verwachting
Voor gebieden met een hoge archeologisch verwachting geldt een (vrijstellings)norm van 250 m2 (bouwblok van 15 x 15). Particuliere nieuwbouw (vrijstaand of geschakeld) is dan ook mogelijk zonder archeologisch onderzoek. Een royale woning en de ââhuis-, tuin- en keukengevallenââ zijn daarmee vrijgesteld van de archeologische onderzoeksplicht.

In gebieden met middelhoge verwachting geldt een vrijstellingsnorm van 2.500 m2. Particuliere nieuwbouw en (ver)bouwingsplannen kunnen daarmee zonder archeologische onderzoeksplicht doorgang vinden.

Overig gebruik en bebouwing
Om de normale agrarische bedrijfsvoering mogelijk te houden, geldt geen onderzoeksplicht voor het rooien van laagstamboomgaarden tot maximaal een verstoringsdiepte van 50 cm beneden maaiveld. Ook de algemene dieptemaat van 40 cm leidt ertoe dat het normale ploegen buiten de aanlegprocedure valt.
Â