Veilig Verkeer Nederland

Persbericht

Jongeren avond

Hillegom,

In hillegom werd op 8 april de eerste "Voor Jongeren Door Jongeren"avond georganiseerd.

Eerste Jongerenavond afdeling Hillegom

Op donderdag 8 april werd er in Hillegom voor het eerst een Jongerenavond georganiseerd, deze avond was een project van de Jongerenwerkgroep van de afdeling.
In Solution, een locatie in Hillegom waar jongeren in hun vrije tijd kunnen recreëren stond de avond in het teken van alcohol in het verkeer en rijgedrag op scooters.
De aanwezige jongeren hadden de leeftijd tussen de 16 en 23 jaar.

Een vrijwilliger van VVN begeleide de avond.

Er werd eerst een DVD vertoond waarin getoond werd hoe de meeste jongens met hun scooter omgaan. Dus goed opvoeren, je helm los op het hoofd, over de stoep inhalen als het op de weg iets te druk is, stoer doen met vrienden en goed hard rijden.
Iets wat ook in dit geval fataal afliep.
Het was, zo bleek in het gesprek dat volgde, heel herkenbaar.

Toen werd er in gegaan op alcohol in het verkeer, eerst werden er allerlei praktijk ervaringen uitgewisseld en verteld over het promillage dat je mag hebben als je auto rijd en het promillage dat je mag hebben op de fiets.
Ook werd er verteld dat er een test gedaan was tussen 20 verschillende mensen.
De ene groep van 10 mensen gingen aan de bar zitten en dronken alcohol met alleen een klein schaaltje pinda's, de andere groep van 10 kregen een heel menu voorgeschoteld met dezelfde hoeveelheid drank. Na afloop direct geblazen, de groep van 10 aan de bar had een fout melding en de groep van het menu een P.
Bij de groep die had gegeten was de alcohol niet meteen het lichaam in gegaan maar in de maag blijven hangen waar ook het eten zat, die kregen na een half uur pas de klap.
Waarbij werd aangetoond dat je niet moet gaan autorijden als je veel drank op hebt en gegeten hebt. Je voelt je alsof je makkelijk kunt drinken maar na een half uur zie je het helemaal niet scherp meer en gebeuren er dus ongelukken.

Daarna gingen de jongeren met een Alcoholbril op een parcours door de ruimte lopen. De Alcoholbril kon een promillage van 0.5 hebben of 1.8, het viel zeker niet mee om met de bril met de lenzen van 1.8 op door de ruimte te lopen.
Dit tot grote hilariteit van de toeschouwers, maar het werd ze op deze manier wel duidelijk gemaakt hoe je de omgeving waarneemt met deze hoeveelheden alcohol.

Het was al met al een succesvolle eerste Jongeren avond, iets dat we zeker volgend jaar op deze locatie gaan herhalen. Binnenkort gaan de jongeren ook aan de gang met de jongeren van de plaatselijke Tjarda.