GroenLinks Haarlem


De Lichtfabriek zonder grote geluidsproducerende evenementen.

Donderdag 15 april 2010, 11:50u -
De Lichtfabriek zonder grote geluidsproducerende evenementen.

Op het cultureel bedrijventerrein Nieuwe Energie in de Waarderpolder staat de Lichtfabriek. In de omgeving van dit gebouw staan woonhuizen op het Droste-terrein. De lichtfabriek heeft geen goede geluidsisolatie en mag daarom, na begrijpelijke klachten, geen grote geluidsproducerende evenementen (Dance-feesten) meer organiseren. GroenLinks raadslid Dik Bol vraagt in de gemeenteraadsvergadering van donderdag 15 april aan het demissionaire college of zij iets kan en wil doen om te bevorderen dat de Lichtfabriek snel geïsoleerd wordt.

In de Lichtfabriek vinden in de verschillende gebouwen en zalen theatervoorstellingen en concerten plaats, filmopnamen, modeshows en bedrijfsevenementen en eventueel Dancefeesten.

Het voormalige GEB-terrein en de gebouwen zijn door de gemeente in 2002 verkocht aan projectontwikkelaar IMCA met een opknap/renovatieverplichting van de opstallen. In 2006 is afgesproken dat de drie partijen: de Lichtfabriek, de gemeente Haarlem en de projectontwikkelaar ieder 100.000,- euro zouden investeren in de geluidsisolatie van de Lichtfabriek. Vandaag de dag is er echter nog steeds niet gestart met geluidsisolatie en dakrenovatie. Huidige eigenaar van de gebouwen, Fortress heeft aan de Lichtfabriek een voor hen duur en onaanvaardbaar voorstel gedaan waardoor een oplossing uitblijft.

De lichtfabriek is een, niet gesubsidieerde, commerciële culturele instelling en loopt door het verbod op grote geluidsproducerende evenementen inkomsten mis die de exploitatie moeilijk maken.

GroenLinks hoopt dat het college een rol kan spelen in deze kwestie en een aanvaardbare oplossing kan stimuleren.

De vragen die 15 april in de gemeenteraad gesteld worden:

Geacht College,

Ingevolge artikel 155 van de gemeentewet stellen wij als fractie van Groen Links Haarlem mondelinge vragen over de meeste recente ontwikkelingen rond de het cultureel bedrijventerrein Nieuwe Energie. Deze vragen zijn ingegeven door onze grote zorg over het uitblijven van overeengekomen investeringen van die de projectontwikkelaar in het cultureel erfgoed zou uitvoeren. Dit wreekt zich met name rond de overeengekomen dakrenovatie met geluidsisolatie van de Lichtfabriek. Ten gevolge van dit nalaten zijn grote evenementen stilgelegd. Inmiddels is op het aangrenzende Droste terrein een hele nieuwe woonwijk tot stand gekomen. Voor de bewoners van deze nieuwe woningen is het ontbreken van een goede geluidsisolatie van de Lichtfabriek reden om te vragen de grote evenementen stil te leggen. De projectontwikkelaar van Nieuwe Energie heeft grote nieuwe bedrijfspanden naast de Lichtfabriek gebouwd. Private Publieke Partnership waarbij de profit bij de projectontwikkelaar blijft en de culturele ondernemers met een niet te exploiteren pand blijven zitten. Wij hebben begrepen dat de Lichtfabriek een kort geding aan het voorbereiden is tegen de projectontwikkelaar om deze investering af te dwingen.

Groen Links Haarlem is van mening dat de Lichtfabriek een belangrijke culturele voorziening is in de stad Haarlem. Wij maken ons grote zorgen over het voortbestaan van deze culturele onderneming. Wij zijn zeer geïnteresseerd in de rol die het gemeentebestuur voor zichzelf ziet in het ontwikkelen van het culturele bedrijventerrein op het voormalig gemeentelijk energiebedrijf en haar inspanningen om het voortbestaan van de Lichtfabriek mogelijk te maken. Vandaar onderstaande vragen.


1. Groen Links Haarlem begrijpt uit een overleg met de directie van de Lichtfabriek dat het voortbestaan van deze niet gesubsidieerde organisatie ernstig in gevaar is. Bent U als gemeentebestuur van Haarlem hiervan op de hoogte?

2. November 2000 sloot de gemeente Haarlem een intentieovereenkomst met IMCAvastgoed om het voormalige GEBterrein te ontwikkelen als cultureel bedrijventerrein. Is het college met ons van mening dat dit een belangrijk besluit was dat in de praktijk een aantal zeer waardevolle initiatieven heeft opgeleverd zoals de Nieuwe Vide en de Lichtfabriek?

3. In 2002 heeft de gemeente het gehele terrein GEBterrein en alle opstallen waaronder de lichtfabriek verkocht aan de projectontwikkelaar voor een bedrag van 226.890,11 voor de opstallen en EUR. 816.804,39 voor de grond. Dit met een opknap/renovatieverplichting van de opstallen.Wat heeft de toenmalige projectontwikkelaar of de huidige eigenaar Fortress in de overeengekomen verbouwing geïnvesteerd? Inmiddels is de marktwaarde van het terrein opgelopen tot het zesvoudige. Wat heeft de gemeente tot nu toe gedaan om de projectontwikkelaar aan zijn verplichtingen te houden?

4. In 2006 kwamen de huidige directie van de Lichtfabriek, de gemeente Haarlem en de projectontwikkelaar overeen dat ze ieder 100.000,- euro zouden investeren in de geluidsisolatie van de Lichtfabriek. Tot op heden heeft de projectontwikkelaar nagelaten deze overeenkomst gestand te doen. Wat zijn de mogelijkheden van de gemeente voor het afdwingen van deze toezegging? Hoe gaat U dit doen?

5. Op 12 oktober 2009 schreef raadslid Denise Eikelenboom een brief aan het gemeentebestuur over het stopzetten van de grotere evenementen in de Lichtfabriek in verband met de geluidsoverlast van de onlangs er naast gebouwde woningen. Tot op heden zijn bij mijn weten deze vragen niet beantwoord.

Inmiddels is het sinds afgelopen najaar voor de Lichtfabriek niet meer toegestaan om grote evenementen te organiseren en valt er dus een zeer belangrijke financieringsbron voor deze culturele ondernemer weg. Er is geen zicht op een oplossing op korte termijn. Fortress heeft aangeboden aan de Lichtfabriek om een renovatie uit te voeren met geluidsisolatie waarbij ze alle kosten zullen verrekenen in de huur. Het aanbod van de projectontwikkelaar kost echter het drievoudige van wat een onafhankelijk deskundige heeft berekend. Een kort geding van de Lichtfabriek tegen de eigenaar Fortress dreigt. Groen Links Haarlem is van mening dat de gemeente niet afwachtend toe kan kijken naar de teloorgang van deze niet gesubsidieerde culturele onderneming. Bent u dit met ons ook van mening en hoe wilt u in de komende tijd opereren om dit debacle af te wenden