Provincie Groningen

Onderdendam

Herinrichting Onderdendam

Bewoners van Onderdendam hebben veel last van het verkeer dat door het dorp rijdt. Vooral het vrachtverkeer zorgt voor veel problemen voor de veiligheid en leefbaarheid in Onderdendam. Herinrichting van de route door Onderdendam moet het verkeer ontmoedigen om het dorp als sluiproute te gebruiken. Het plan voor de herinrichting van Onderdendam is tot stand gekomen in nauw overleg met de bewoners van het dorp. In april 2010 zijn we met de werkzaamheden gestart. Hierbij zullen verschillende wegen enige tijd gestremd zijn. De werkzaamheden duren tot eind 2010.

Shared Space

De basis voor het herinrichtingsplan van Onderdendam is Shared Space. Dat betekent dat we route door het dorp zo gaan inrichten dat de nadruk niet meer ligt op het doorgaande verkeer. Het wordt een multifunctionele ruimte voor alle verkeersdeelnemers en bewoners. Daarbij doen we een groter beroep op het eigen inzicht en de verantwoordelijkheid van verkeersdeelnemers. Er komen bijvoorbeeld minder verkeersborden. Een voorbeeld van Shared Space is te vinden in Haren.

Smallere weg

Het herinrichtingsplan van Onderdendam bestaat uit een aantal maatregelen. Op de route door het dorp gaat een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur gelden. Het asfalt op de weg blijft in de meeste gevallen liggen, behalve op pleintjes. Die worden geaccentueerd door klinkers. Aan beide kanten van de weg komen 'rabatstroken' . Dat zijn overrijdbare asfaltstroken van ongeveer een halve meter breed, die ervoor zorgen dat de weg er smaller uitziet.

Bijzondere accenten

Op de kruispunten heeft het verkeer van rechts voorrang. De kruispunten worden geaccentueerd door klinkers in de vorm van een cirkel. Verder krijgt het dorp nostalgische verlichting en een bijzonder vormgegeven bushalte. De randen van het dorp worden versterkt door 'valse tillen'. Op die plekken komt de weg er uit te zien als een brug, door een bol wegdek met het uiterlijk van brugdekplanken. Aan weerszijden van de weg komt een rode beukenhaag met een leuning ertussen en aan de rand van de 'til' staan lichtmasten die over de weg buigen.

Plein Onderdendam
Het nieuwe plein in Onderdendam

Dorpsplein

In het hart van het dorp leggen we een plein aan. Dit plein komt te liggen tussen de brug en het oude waterschapshuis en de nieuwbouw van het waterschapshuis tot en met de kruising van de Achterweg en de Stadsweg. Het plein wordt gemarkeerd door klinkers. Voor de voetgangers leggen we looprondjes aan, onder andere langs het Boterdiep en rondom het sportveld.

Wat kost het plan?

De herinrichting van Onderdendam kost ongeveer drie miljoen euro. De gemeente Bedum betaalt mee aan de uitvoering.