Gemeenten pakken met succes jeugdwerkloosheid aan

15/04/2010 13:21

VNG

Hoe? Door inzet van nieuwe media vinden jongeren en werkgevers elkaar makkelijker

Gemeenten zijn hard bezig om de jeugdwerkloosheid te bestrijden en met succes. In totaal zijn 29.000 jongeren in de laatste vier maanden van 2009 aan een baan, leerwerkplek of stage geholpen. Ook veel kwetsbare jongeren zonder startkwalificatie - 14.000 in totaal - hebben een plek gevonden waardoor zij niet thuis op de bank terecht komen. Gemeenten werken hiervoor creatief samen met het bedrijfsleven en het onderwijs. Zo ook in de regio Zuid-Holland Zuid die gisterenmiddag met het bedrijfsleven en het onderwijs het platform www.drego.nl lanceerde waar (jonge) werknemers en werkgevers elkaar kunnen vinden. Het is één van de vele initiatieven die via de regionale aanpak van de jeugdwerkloosheid tot stand komen.

Drego.nl is een nieuwe, digitale samenwerking tussen het bedrijfsleven, het onderwijs en de gemeenten in de regio's DREchtsteden - GOrinchem. Op de site presenteren werkgevers en werkzoekende jongeren uit de regio Zuid-Holland Zuid zichzelf niet alleen in woord maar ook met films. Zo kunnen jongeren hun eigen CV als filmpje uploaden. Op deze manier biedt drego.nl een laagdrempelig, kosteloos, regionaal platform waar werkgevers en werkzoekenden elkaar gemakkelijk kunnen vinden. Via de video's kunnen scholieren en studenten zich een goed beeld vormen van de arbeidsmarkt. De vacatures en bedrijfsprofielen op Drego.nl zijn voor iedereen toegankelijk. Zo kunnen jonge werkzoekenden zelf op zoek naar een passende match met een werkgever uit de regio. Drego.nl verwijst ook naar instellingen die op het gebied van scholing, werk en inkomen een belangrijke rol spelen.

Drego.nl is op initiatief van werkgevers ontwikkeld en wordt gefinancierd uit het regionaal Actieplan Aanpak Jeugdwerkloosheid 'Geef jongeren een kans'. Ook in andere regio's zetten gemeenten nieuwe media in om jongeren en werkgevers bij elkaar te brengen. Zo biedt Noord-Holland Noord sinds kort bijvoorbeeld de virtuele coach JOB via www.vraaghetjob.nl. De website is ontwikkeld om jongeren, hun ouders en werkgevers te ondersteunen in hun vragen over leren en werken in de regio Noord-Holland Noord. Jongeren kunnen chatten en mailen met JOB. En zo beantwoordt de site vragen van jongeren over leren en werken.

In totaal zijn 29.000 jongeren in de laatste vier maanden van 2009 aan een baan, leerwerkplek of stage geholpen. Daarvan hadden 14.000 jongeren geen startkwalificatie. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stuurde gisteren deze eerste resultaten van het Actieplan Jeugdwerkloosheid in een brief aan de Tweede Kamer. Donner vindt de cijfers bemoedigend en concludeert dat de regionale aanpak haar vruchten lijkt af te werpen. De brief meldt verder dat het aantal jongeren dat zich vorig jaar meldde bij UWV werkbedrijf is gestegen van 43.000 in januari 2009 naar 63.000 in januari 2010.

De VNG faciliteert de regionale aanpak van de jeugdwerkloosheid door afspraken te maken met verschillende sectoren om extra plekken voor jongeren beschikbaar te stellen. Tot nu toe werden er afspraken gemaakt met de metaal, luchtvaart, uitzendbranche,schildersbranche, bouw, groothandel en cumela. In totaal gaat het om 13.500 plekken.

Den Haag, 15 april 2010