Gemeente Wieringen

Hoogwaterkering Den Oever hoogheemraadschap

Hoogheemraad: âHelder signaalâ Handtekeningen Den Oever aangeboden aan algemeen bestuur Â

Hoogheemraad Kees Stam overhandigde woensdag het algemeen bestuur de onlangs door bewoners en ondernemers van Den Oever verzamelde pamfletten en handtekeningen. In de pamfletten spreekt men zich uit voor versterking van de hoogwaterkering volgens variant 3B. Bij variant 3B wordt een nieuwe zeedijk om de haven heen gelegd, waardoor de ondernemers op het haventerrein geen wateroverlast meer hebben.

Kees Stam: âDit is een helder signaal uit de Wieringer gemeenschap. 3B is wel de duurste variant. Bij onze plannen moeten we rekening houden met de randvoorwaarden die het Rijk ons stelt, waarbij het subsidiebedrag dat ons voor de versterking ter beschikking staat het meest cruciaal is. Maar daarbinnen willen we de belangen van de omgeving zo veel mogelijk meenemen: we zoeken met plaatselijke deskundigen naar een haalbare en betaalbare oplossing, zonder concessies te doen aan veiligheid en kwaliteit. Daarom wilde ik de handtekeningen graag onder de aandacht brengen van het algemeen bestuur.â Dit college van hoofdingelanden bepaalt uiteindelijk samen met het provinciebestuur op welke wijze de hoogwaterkering versterkt wordt.

De pamfletten en handtekeningen werden door bewoners en ondernemers aan de hoogheemraad aangeboden tijdens de informatiebijeenkomsten die het schap begin maart in Den Oever hield.

 Milieu effect rapportage

Binnenkort start het hoogheemraadschap met het onderzoek naar de effecten van de verschillende varianten voor versterking op de omgeving, de âmilieu effect rapportageâ. Eerst stelt de provincie tweede helft mei de richtlijnen voor dit onderzoek op. Hierbij bepaalt ze welke aspecten onderzocht moeten worden (bijvoorbeeld het effect op wonen, werken, natuur, milieu, cultuurhistorie), maar ook welke varianten in het onderzoek mee moeten worden genomen.

Het hoogheemraadschap heeft in zijn startnotitie aangegeven dat ze vier varianten wil onderzoeken. Op basis van de milieu effectrapportage, de maatschappelijke kosten baten analyse en de financiële haalbaarheid wordt uiteindelijk het voorkeursalternatief gekozen. Dat wordt verder in procedure genomen. Meer informatie

Meer informatie over de versterking van hoogwaterkering Den Oever is te vinden op www.hhnk.nl/dijkversterking, klik rechts op âHoogwaterkering Den Oeverâ.