Woonbond


15-04-2010

Corporaties naar Europese Hof tegen Europese beschikking

Ruim honderd woningcorporaties met ruim 700.000 woningen gaan bij het Europese Hof van Justitie in beroep tegen de beschikking van de Europese Commissie over staatssteun aan woningcorporaties. Aedes vereniging van woningcorporaties en de Nederlandse Woonbond ondersteunen dit beroep.

Vorig jaar december nam de Europese Commissie (EC) een beschikking over staatssteun aan woningcorporaties. Die is alleen toegestaan onder de voorwaarde dat voortaan 90 procent van alle vrijkomende sociale huurwoningen (huurprijs tot 647 euro per maand) wordt toegewezen aan huishoudens met een belastbaar inkomen tot 33.000 euro. Het verhuren van sociale huurwoningen aan mensen met een inkomen daarboven beschouwt de EC als ongeoorloofde staatssteun. Dat betekent zij niet of nauwelijks meer in een corporatiewoning terecht kunnen.

Aedes en Woonbond zijn fel gekant tegen de Europese beschikking. Deze pakt zeer nadelig uit voor huishoudens met een inkomen tussen de 33.000 en 38.000 euro. Dat zijn er naar schatting van RIGO bijna een half miljoen. Ze verdienen te veel om voor een sociale huurwoning in aanmerking te komen en te weinig om een koophuis te kunnen betalen. Aedes en Woonbond vrezen dat de beschikking er voor zorgt dat een grote groep burgers in de diepe kloof tussen de huur- en koopmarkt valt', aldus Aedes en Woonbond in een gezamenlijke brief aan minister Van Middelkoop van WWI. Zij willen op korte termijn met de minister in gesprek over deze problematiek.