Senternovem

15-04-2010 |

Is de markt klaar voor nieuwe manier van worstproductie?

Sonder Food Systems heeft met TeMa subsidie van het programma Milieu & Technologie marktonderzoek gedaan naar de acceptatie van een nieuwe manier van worst produceren.

Werden tot nu toe worsthulzen van een meter deels handmatig gevuld en batchgewijs met stoom verhit, nu kan in een continu proces worst gekookt worden in een 15 meter lange buis in een waterbad, met behulp van radiofrequente (RF) verhitting. Snijverlies van 7-10 procent door de `kontjes' aan de uiteinden van de worst behoort hiermee tot het verleden. Het continue proces levert kostenbesparing en milieuwinst op door onder meer: minder arbeid, hogere betrouwbaarheid, minder verbruik van grondstoffen, vlees, water, reinigingsmiddelen en vooral energie.

Aangezien het een disruptieve innovatie is, die niet past bij de conservatieve cultuur van de vleesverwerkende industrie en tussenpersonen, leek het Sonder verstandig marktonderzoek naar de acceptatie te doen. Consumentenorganisaties werden ook meegenomen in het onderzoek, omdat de verhitting met radiogolven gaat, wat op weerstand bij consumenten kan stuiten. De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek zijn dat een radicale innovatie zoals de RF-technologie om een kennisgerichte verkoopstrategie vraagt. Niet de verkoper, maar de levensmiddelentechnoloog moet met het product de boer op. Het technische deel van dit project is gesubsidieerd vanuit het innovatieprogramma Food and Nutrition Delta van Agentschap NL. Wijzigingsdatum |

15-04-2010