Rechtbank Utrecht


Huurovereenkomsten autohandelaren Veemarkt rechtsgeldig geëindigd

15 april - De huurovereenkomst tussen de gemeente Utrecht en twee autohandelaren die al meer dan twintig jaar een standplaats huren in het Veemarktcomplex is rechtsgeldig geëindigd. Dat heeft de kantonrechter in Utrecht bepaald.

De twee handelaren waren het niet eens met de opzegging van de huur per 31 december 2008. De rechter oordeelde dat er weliswaar zogenaamde duurovereenkomsten tussen de handelaren en de gemeente waren gesloten, maar dat de gemeente geen misbruik heeft gemaakt van haar bevoegdheid tot opzegging. Daarom hebben de handelaren ook geen recht op schadevergoeding.

De autohandelaren kregen tegelijk met de opzegging een nieuwe overeenkomst aangeboden, die een huurrecht van de standplaats voor de duur van anderhalf jaar en het gratis gebruik gedurende een half jaar, inhoudt en dus eindigt per 31 december 2010. De handelaren wilden van die overeenkomst af, omdat die onder bedreiging, of misbruik van omstandigheden door de gemeente tot stand zou zijn gekomen. De rechter zag echter geen feiten of omstandigheden die die conclusie zouden rechtvaardigen.

De gemeente vorderde op haar beurt ontruiming van de standplaatsen per
1 januari 2011, maar ook die eis wees de kantonrechter af.

Tijdens de procedure heeft de gemeenten gezegd dat de exploitatie van de Veemarkt niet eerder dan 1 juli 2011 zal worden beëindigd en dat de handelaren in principe de standplaatsen, op nader uit te werken afspraken, tot die tijd kunnen gebruiken. Toewijzen van de ontruimingseis zou dergelijke toezeggingen kunnen frustreren, oordeelde de kantonrechter.

LJ Nummer

BM1207

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 15 april 2010 Naar boven