Groen!

CD&V-ministers dwingen openbaar vervoer tot aftocht

door Stefaan Van Hecke (federaal parlementslid), Filip Watteeuw (Vlaams parlementslid) op 15 april 2010 in "Mobiliteit en verkeersveiligheid"

De NMBS schrapt per dag 150 treinen extra tijdens de zomermaanden. Vroeger werd al duidelijk dat De Lijn zou snoeien in haar lijnen en dienstregelingen. Het openbaar vervoer in Vlaanderen is blijkbaar aan een grote terugtocht bezig. Groen! wil de terugtocht van het openbaar vervoer stoppen en pleit voor een breed offensief rond het openbaar vervoer.

150 extra treinen schrappen per dag is voor Groen! onaanvaardbaar. Dat het daarbij gaat om lijnen met vrij hoge reizigersaantallen maakt het dubbel erg. De treinen tussen Gent en Antwerpen bijvoorbeeld hebben meer dan behoorlijke reizigersaantallen. Zo in het basisaanbod snijden is de kern van het openbaar vervoer verzwakken. Kamerlid Stefaan Van Hecke:" Dit is een stap achteruit voor het openbaar vervoer. Het is niet de eerste maatregel die de keuze voor het openbaar vervoer bemoeilijkt. Recent nog schafte de NMBS de 50%-kortingskaart af voor wie geregeld gebruik maakt van de trein."

De inkrimping van het NMBS-aanbod mag niet worden losgezien van wat bij De Lijn gebeurt. Ook De Lijn laat ondertussen haar aanbod inkrimpen. Recent nog werden dienstregelingen in verschillende regio's ingeperkt. Er rijden nu al minder trams en bussen. Ook het aantal nachtbussen wordt verminderd. Opvallend is hoe Oost-Vlaanderen hierbij sterk werd getroffen.

Ondertussen stellen we allemaal om de zoveel maanden vast, dat het autoverkeer verder blijft toenemen. Met alle gevolgen van dien. Meer files, meer lawaai, meer fijn stof. De overstap van automobilisten naar meer openbaar vervoer is dringend noodzakelijk. Vlaams volksvertegenwoordiger Filip Watteeuw: "Als we het menen met onze engagementen voor de aanpak van de klimaatcrisis moeten we nu niet minder, maar meer investeren in het openbaar vervoer. Andere landen zoals Frankrijk en Spanje hebben dat wel begrepen."

De CD&V-ministers Inge Vervotte en Hilde Crevits laden een zware verantwoordelijkheid op zich door het openbaar vervoer in een rationalisatielogica te dwingen die enkel opbrengt op korte termijn. Groen! wil de terugtocht van het openbaar vervoer stoppen en pleit voor een breed offensief rond het openbaar vervoer.

Contact: Filip Watteeuw -
Deel Deel
Stefaan Van Hecke

Federaal Volksvertegenwoordiger
Filip Watteeuw

Vlaams Volksvertegenwoordiger
Fractievoorzitter