Stadsdeel Oost/Watergraafsmeer Amsterdam


bestuur op plannen verbreding A10

---

Reactie bestuur op plannen verbreding A10

15 april 2010

Op 6 mei sluit de inspraaktermijn over de plannen van het Rijk voor verbreding van een aantal snelwegen waaronder de A10 Oost. Het dagelijks bestuur van het stadsdeel roept iedereen op een zienswijze in te dienen bij Rijkswaterstaat. Het bestuur doet dit zelf ook.

De complete zienswijze van het dagelijks bestuur vindt u hier. Hieronder een samenvatting.

Hoewel het bestuur het belangrijk vindt dat de Randstad bereikbaar blijft, is het kritisch over verbreding. Door de verbreding kan er meer verkeer komen. Het bestuur vindt dat Rijkswaterstaat er alles aan moet doen om overlast voor omwonenden zoveel mogelijk te beperken.

Geluidschermen

De geplande geluidschermen zijn zo hoog dat de geluidsoverlast voor omwonenden afneemt, ook als er meer verkeer komt. Toch wil het bestuur dat Rijkswaterstaat met de gemeenten overeenkomt de schermen nog twee meter hoger te maken. Dan hebben veel minder woningen geluidsoverlast. Bij de afrit nabij Park de Meer is geen geluidscherm voorzien. Het bestuur vindt dat Rijkswaterstaat een geluidscherm moet plaatsen langs de nieuwe Science-Parkweg die de gemeente vanaf die afrit aanlegt.

Inpassing in de omgeving

In het zogeheten Ontwerp Tracé Besluit (OTB) staat niet duidelijk hoe de verbreding wordt ingepast in de omgeving. Welke bomen worden er gekapt? Wat gebeurt er met het talud in Betondorp? Rijkswaterstaat wil dit pas na vaststelling van het OTB uitwerken. Het bestuur wil nu al meer duidelijkheid over de aanpak.

Duurzame energie

In het OTB staat verder niets over het gebruik van duurzame energie of de verbetering van luchtkwaliteit. Wel mogen gemeenten met voorstellen komen voor zonnecollectoren op geluidschermen. Het bestuur wil dat Rijkswaterstaat gemeenten meer tijd geeft om hun ideeën uit te werken tot concrete voorstellen.

Inspraakprocedure

Indienen van een zienswijze kan nog tot en met 6 mei. Hier kunt u lezen hoe dat moet, en de stukken downloaden. De stukken kunt u ook inzien aan de balie van het Stadsdeelhuis. LET OP: alleen als u een zienswijze indient, kunt u later een bezwaarprocedure starten.