Wageningen Universiteit en Researchcentrum
Keverzuiger succesvol in asperge Agenda

9 apr 2010

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

De "Beetle eater" is een grote stofzuiger die voor of achter een tractor bevestigd kan worden, waarmee door blazen en zuigen kevers en rupsen verwijderd kunnen worden uit het gewas. Na aanpassing verricht de zuiger goed werk tegen aspergekevers.Â

De eerste 'Beetle Eater' kwam vanuit Canada naar Nederland. Aldaar werd de zuiger gebruikt tegen de coloradokever in aardappelen. Peentelers probeerden de wortelvliegen ermee op te zuigen, dit zonder succes. Onderzoekers en telers haalden het apparaat later weer uit de schuur om andere plagen uit het gewas op te zuigen. Na ombouw zijn er goede resultaten tegen aspergekevers.

In eerste instantie is de enorme stofzuiger ingezet tegen plagen in kolen. Uit tellingen bleek dat het percentage planten met rupsen van koolmotje en volwassen koolwittevliegen sterk daalde. Daarnaast, in mindere mate, namen ook de aantallen rupsen van het kleine koolwitje en luizen af. Na aanpassingen van de zuiger zijn in 2008 en 2009 proeven gedaan in de aspergeteelt. Door de machine 1 of 2 keer direct achter elkaar door het gewas te laten blazen en zuigen neemt het aantal volwassen aspergekevers in het gewas af. In 2008 met 80 tot 100% en 2009 met 50 tot 54%.

De omgebouwde machine is nu in gebruik bij een reguliere aspergeteler die na toepassing zeer tevreden is over het resultaat. Deze methode kan concurreren met een bespuiting mits de aanschafkosten van de machine beperkt zijn.

---

Contact
Rob van den Broek