Gemeente Boarnsterhim


Mienskipssoarch biedt dagopvang ondanks pakketmaatregel AWBZ Actueel > Nieuws

Door de pakketmaatregelen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS) dreigen met name ouderen die deelnemen aan dagopvang de dupe te worden. In de gemeente Boarnsterhim kan deze groep echter nog steeds gebruik maken van de dagopvang.

De zogenaamde pakketmaatregel Awbz houdt in dat door heel het land een grote groep mensen die op basis van een psychosociale grondslag een indicatie voor ondersteunende begeleiding krijgt, niet langer kan deelnemen aan dagopvang voor senioren.
Stichting Mienskipssoarch heeft namens de gemeente Boarnsterhim echter afspraken gemaakt met aanbieders Leppehiem en Zorggroep Noorderbreedte waardoor senioren zonder indicatie wél de dagopvang in Akkrum, Raerd, Grou, Reduzum, Aldeboarn en Wergea kunnen bezoeken. Zij betalen dan alleen voor de koffie, thee en de maaltijd.
De gemeente Boarnsterhim ondersteunt de opvang door het betalen van de huur van de ruimten, de inzet van Freonskippers en een professionele achterwacht, die bij Leppehiem wordt ingekocht.

Alle inwoners van Boarnsterhim die te maken hebben met de gevolgen van het wegvallen of verminderen van de indicatie, worden namens de gemeente door Stichting Mienskipssoarch gebeld. Er wordt geïnventariseerd of zij nadelen ondervinden van de maatregel. Indien dit het geval is, wordt een huisbezoek door de Meitinkers van Mienskipssoarch aangeboden. Zo kan de Meitinker met de klant bekijken of er een oplossing gevonden kan worden. In enkele gevallen zal een herindicatie plaatsvinden. Specialistische vragen worden, in overleg met de klanten, doorverwezen naar MEE.
Verreweg de meeste klanten zijn bij de Meitinkers van Mienskipssoarch bekend en voor deze groep is inmiddels een oplossing gevonden in de vorm van dagopvang of de inzet van vrijwilligers en Freonskippers.

Zorgbelang Friesland ondersteunt de werkwijze van de gemeente Boarnsterhim.