Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

Aswolk heeft vooralsnog weinig gevolgen voor luchtkwaliteit in Nederland

15-04-2010

Als gevolg van de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull op IJsland drijft er een wolk met vulkanische as richting West-Europa. De aswolk heeft begin van de middag Nederland bereikt ter hoogte van de waddeneilanden. Het RIVM beoordeelt in opdracht van VROM en VWS de mogelijke risico's voor de volksgezondheid.

Daartoe wordt onder meer gebruik gemaakt van de meetgegevens van het landelijk meetnet luchtkwaliteit van het RIVM. Op basis van de beschikbare informatie is er op dit moment geen reden om te veronderstellen dat er risico's voor de volksgezondheid zullen optreden. De aswolk bevindt zich op grote hoogte en de kans dat deeltjes as neer zullen slaan is momenteel erg klein.

Lucht op leefniveau

Het RIVM beheert een landelijk meetnet luchtkwaliteit. Het RIVM meet sinds vanmiddag op zo'n 50 plaatsen in Nederland de actuele samenstelling van de lucht op leefniveau. Momenteel wordt nauwlettend in de gaten gehouden of verhoogde waarden worden gemeten, met name voor fijn stof en zwaveldioxide. De actuele waarden zijn te zien op de LML-website van het RIVM.

Het ministerie van VROM krijgt vragen binnen over de gevaren van deze aswolk voor de luchtkwaliteit. Het KNMI heeft gekeken naar de richting en de samenstelling van de aswolk. Hier komt uit dat het uiterst onwaarschijnlijk is dat er vulkanische asdeeltjes op de Nederlandse bodem neerkomen. Dit omdat de aswolk zich hoog in de atmosfeer bevindt en er donderdag 15 april en vrijdag 16 april geen regen wordt verwacht. Dit heeft geen invloed op de luchtkwaliteit en daardoor ook niet op de gezondheid.

Veelgestelde vragen:

Heeft de aswolk gevolgen voor de luchtkwaliteit?

Nee, er worden op dit moment geen gevolgen voor de luchtkwaliteit verwacht. De aswolk bevindt zich hoog in de atmosfeer. De asdeeltjes zouden alleen door regen kunnen neerdalen op de bodem. Voor vandaag en morgen is er geen regen verwacht.

Komt er as op Nederlandse bodem terecht?

Dit is uiterst onwaarschijnlijk. De aswolk bevindt zich hoog in de atmosfeer. Omdat er volgens het KNMI de komende dagen geen regen wordt verwacht is de kans dat er grote hoeveelheden asdeeltjes neerkomen heel klein.