Senternovem

14-04-2010 |

Geharmoniseerde bepalingsmethode milieueffecten bouwmaterialen

Het nieuwe Bouwbesluit zal niet alleen een energie- maar ook een milieuprestatie vragen

De eerste nationale geharmoniseerde methode voor het bepalen van milieueffecten van gebouwen en GWW-werken is een feit. Op woensdag 14 april dragen de leden van het Harmonisatieoverleg rond de Materialendatabase - waaronder de Dutch Green Building Council (DGBC)
- de bepalingsmethode en bijbehorende database over aan de Stichting Bouwkwaliteit (SBK). Deze organisatie gaat de methode en database beheren.

Ervaring
Het opnemen van de milieuprestatie in het concept Bouwwerkbesluit is gebaseerd op de kabinetsbrede aanpak duurzame ontwikkeling (het KADO-programma). "Minister Cramer was een fervent voorstander van de milieuprestatie", licht Agnes Schuurmans (DGBC) toe. "In het concept van het nieuwe Bouwbesluit staat dat de berekening moet worden gemaakt. Maar we weten nog niet precies welke score goed of niet goed is. We moeten eerst nog ervaring opdoen." Uit de berekening komen de verborgen milieukosten te voorschijn, uitgedrukt in euro's. Het zijn de kosten die gemaakt zouden moeten worden om de milieu-effecten te compenseren. Een verplichting om die kosten feitelijk te maken, bestaat nog niet, maar kan in de toekomst worden overwogen. Toeleveranciers kunnen de gegevens over de milieu-effecten van hun bouwproducten en -materialen aanleveren op een manier die voldoet aan de voorwaarden van de stichting MRPI (Milieurelevante Productinformatie). De stichting is opgericht op initiatief van het Nederlands Verbond Toelevering Bouw (NVTB) in Nieuwegein, die ook het secretariaat behartigt. Het ministerie van VROM heeft het proces van harmonisatie van de methode voor het bepalen van de milieuprestatie begeleid. De projectgroep bestond uit vertegenwoordigers van de stichting MRPI, de Dutch Green Building Council en de eigenaren van instrumenten waarmee milieuscores van gebouwen en gww-werken kunnen worden bepaald (zoals GreenCalc+, GPR-gebouw, EcoInstal en DuBoCalc). Alle instrumenten zullen worden aangepast aan de geharmoniseerde methode.
Wijzigingsdatum |

15-04-2010